Mars rover: Vreme je za sledeći veliki korak

Perseverance rover agencije NASA se sprema da počne sa prikupljanjem uzoraka koji su namenjeni naučnicima na Zemlji. U pitanju je važan korak, te akcija koja će omogućiti bolje razumevanje Crvene planete.

PCPress.rs Image

Rover se kreće ka lokaciji koja se nalazi južnije od mesta na kojem je sleteo u februaru, a kako bi započeo proces prikupljanja uzoraka koji će potrajati 11 dana. Uzorci na koje su naučnici bacili oko se opisuju kao „bezbojno, uglačano kamenje koje podseća na komade koji na Zemlji služe za popločavanje dvorišta i drugih površina“, a očekuje se da pruže odgovore na brojna geološka pitanja.

Pre nego što prikupljanje počne, Perseverance će uz pomoć instrumenata i mehaničke ruke ispitati da li se radi o vulkanskom, ili pak o sedimentnom kamenju. Na taj način će prikupljeni uzorci imati kontekst, što znači da će naučnici odmah znati u kojem smeru bi ispitivanja trebalo da idu. Smatra se da se radi o najstarijim stenama od svih koje se nalaze u toj oblasti.

Pročitajte i:  Poravnanje optičke komponente laserske antene 

Rover je opremljen neophodnim instrumentima, te jedan od njih služi kao bušilica kojom će Perseverance probijati površinu uzorka, a kako bi mogao da se stekne utisak o sastavu. Nakon što se neki uzorak bude prikupio, ostaće u roveru sve dok tim sa Zemlje ne odluči gde i kada bi ovaj trebalo da ga ostavi. Nakon toga na Mars kreće još jedna misija, koja će biti zadužena za sakupljanje ostavljenih uzoraka i slanje na Zemlju. Očekuje se da do planete stigne 2026. godine, te da kamenje donese nazad do 2030.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,