Marsovski helikopter premašio sva očekivanja

Helikopter Ingenuity je prvi marsovski let izveo još u aprilu 2021. godine, a nedavno je poleteo po 50. puta. Umesto planiranih pet letova ostvario je mnogo više i tako premašio sva očekivanja.

PCPress.rs Image

Pre dve godine je moglo da se čuje da je planirano da se helikopter težak 1,8 kilograma podigne na visinu od tri metra, leti 30 sekundi, te da se zarotira pre nego što se lagano spusti. Let je još prvi put potrajao nešto duže – 39 sekundi, a Ingenuity se nakon toga uspešno spustio na tačku s koje je krenuo.

Rover Perseverance je te 2021. događaj „posmatrao“ sa udaljenosti od 70 metara i sve snimio uz pomoć Mastcam-Z sistema kamera. Dobili smo snimak visoke rezolucije – svedočanstvo o ogromnom koraku ka razumevanju dalekih svetova. Tako će 19. april 2021. godine ostati upamćen kao prekretnica u istraživanju Marsa, ali i drugih planeta.

Helikopter je na Crvenoj planeti već više od dve godine, a do sada se suočio s tek manjim tehničkim poteškoćama. Ukupno je preleteo 11, 6 kilometara, a letovi su zajedno trajali 89 minuta. Perseverance rover ga je nedavno snimio, a slika je stigla na Zemlju.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

Izvor: space.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,