Hyperloop: Brzi voz stiže do 2035. godine

Iako su brzi, levitirajući vozovi veliki izazov, Kina ne odustaje od projekta Hyperloop, pa bi nova prevozna sredstva široj javnosti mogla da postanu dostupna do 2035. godine.

PCPress.rs Image

Kina je prva zemlja koja je počela s izgradnjom infrastrukture za Hyperloop, a u pitanju su posebni vakuumski tuneli. Testiraju se već nekoliko godina (Elon Musk je koncept predstavio još daleke 2013. godine), pa se mnogi sećaju incidenta iz 2019. godine, kada je jedan od vozova eksplodirao. Pre toga je ipak ostvario rekord, budući da je dostigao brzinu od čak 463 kilometra na sat.

Iako mnogi veruju da Hyperloop nikada neće postati stvarnost, kineski stručnjaci se ne slažu. Tako je već najavljena prva komercijalna Hyperloop linija, a na trasi dugoj 175 kilometara. Tunel će spajati gradove Šangaj i Hangzhou – trenutno ih povezuje običan put, pa putovanje traje oko tri sata. Hyperloop bi potrebno vreme skratio za oko dva sata, a ako se ostvari onaj deo plana o brzini od hiljadu kilometara na sat, onda bi mogao da traje i samo petnaestak minuta. Planira se da komercijalna linija počne s radom do 2035. godine.

Pročitajte i:  Xiaomi počinje isporuku prvih električnih vozila

Izvor: GCR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,