Maskom protiv prepoznavanja lica

Sve se više strahuje od raznoraznih tehnologija za prepoznavanje lica, budući da bi mogle da ugroze osnovne slobode građana. Ističe se da su lica više od polovine građana Sjedinjenih Američkih Država već u policijskim bazama podataka, a situacija je slična i u drugim delovima sveta.

PCPress.rs Image

Sve je više onih koji se suprotstavljaju ovim kršenjima sloboda, pa smišljaju sve i svašta – najčešće maske koje zbunjuju kamere i menjaju lice korisnika. Jip van Leeuwenstein je na primer smislio providnu masku koja menja crte lica, pa zbunjuje Face ID kamere, ali ne i ljude koji nosioca maske i dalje mogu da identifikuju.

Jedno drugo rešenje stiže iz Japana, gde je jedan profesor dizajnirao posebne naočare s LED svetlima, a nakon testiranja je utvrđeno da Face ID softveri ne mogu da „vide“ ljudsko lice kad su svetla upaljena. Dakle svetleće naočare su dobre u skrivanju identiteta.

Od kamera za prepoznavanje lica najčešće strahuju oni koji učestvuju na protestima, a i sami građani smišljaju rešenja koja se lako primenjuju – u Londonu su na primer farbali lica u plavo, ili crtali crne i bele pruge, budući da i to zbunjuje kamere.

Pročitajte i:  Data centar – gradivni element poslovanja

I dalje se vode rasprave o tome da li Face ID tehnologija krši ljudska prava i slobode, a jedno je sasvim sigurno – nema te alatke koju neko jednog dana neće zloupotrebiti.

Facebook komentari: