BIZIT plus

Mastodon preti Trampu ukidanjem licence

Trampova kompanija dobila je zvanično obaveštenje od Mastodona da krši pravila koristeći Mastodonov otvoreni-kod za izgradnju socijalne mreže “Truth Social”. Ublog postu objavljenom na strani Mastodona, Eugen Roko, osnivač, izneo je zapažanja o ovom kršenju i naveo da, osim otvorenog-koda, Truth koristi i Mastonova vizuelna prilagođavanja, bez ikakve reference.

PCPress.rs Image

Čiji je izvorni kod?

Korisnici testirane Truth platforme u “Uslovima korišćenja” odmah su primetili navode da je sajt sa svim izvornim kodovima, softverima, bazama podataka, funkcionalnostima, dizajnom itd. u vlasništvu TMTG (Trump Media & Technology Group). Tamo se navodi i da je sve pomenuto zaštićeno zakonom o autorskim pravima i žigovima, zakonima o nelojalnoj konkurenciji US i drugim međunarodnim konvencijama.

Pored prisvajanja Mastodonove intelektualne svojine, Truth nije naveo reference ka Mastodonu, niti link ka izvornom kodu. Roko u blogu ističe da je njegova kompanija ponosna što svima omogućuje besplatan softver za izgradnju socijalnih mreža, ali da je razlog zbog kojeg je ova usluga besplatna opravdan očekivanjem da će druga strana, zauzvrat, omogućiti poboljšanja platforme i učiniti ih dostupnim i vidiljivim svima.

Pročitajte i:  Instagram: Sada možete da ispravljate greške u porukama

Mastodon je 26. oktobra poslao otvoreno pismo direktoru Truth Social, tražeći da, u skladu sa licencom, izvorni kod bude javno dostupan. Prema AGPLv3 licenci, prekršilac, nakon upozorenja, ima rok od 30 dana da zahtev sprovede u delo. U suprotnom će licenca biti trajno ukinuta.

Izvor: Mastodon

 

Facebook komentari: