Računari i Galaksija

Mejnstrim golotinja

Živimo u doba kada golotinja više nije tabu, čak je postalo sasvim uobičajeno da vas ujutru dočeka vest „Poznata pevačica okačila svoju golu pozadinu na Tviter (FOTO)“. Naravno, ne misli se na pozadinu na desktopu.

shutterstock_150649529Mene interesuje postoje li tu neke granice, ne mislim na moralne, jer ih verovatno nema („što se tiče morala, morala sam“), već više na one koje se odnose na ličnu reputaciju. Ako ste lepa mlada devojka, poput one mlađe savetnice ministra spoljnih poslova, koju su toliko razvlačili po medijima, kao da je državni problem broj jedan, pitanje je koliko smete sebe da „otkrijete“, a da to bude prikladno za posao kojim se bavite.

Ne postoje zakoni koji to regulišu, pogotovo ne kod nas. U Kaliforniji postoji zakon kojim se zabranjuje „osvetnička pornografija” i predviđaju kazne za one koji postavljaju na Internet nage fotografije svojih bivših supružnika i partnera nakon raskida veze. Kazna je do šest meseci zatvora i 1.000 dolara. Kod nas nema kazni, ali zato eto popularnosti. „Kako ne znaš onu Mariju, vrh riba, ima mnogo dobre fotke na Instagramu, pisale novine o njoj“.

U vreme kad sam ja bila tinejdžerka, Internet je tek bio u razvoju, a telefoni s kamerama su bili retkost. Ne znam da li bih isto razmišljala, ali sam svakako smatrala da ne treba svi sve da vide. Ipak, postoje i mišljenja da ako imaš dobro telo, treba to i da pokažeš.

Ovde uopšte ne mislim na fotografije kad si kao od majke rođen, već na one koje intrigiraju, krupan kadar nabudženog dekoltea, napućena usta, provokativne fotografije u oskudnom vešu… Šta je, uopšte, neprimerena fotografija? Ovakve fotografije uopšte nisu neprimerene ako želite da budete pevaljka, starleta, promoterka kupaćih kostima, „prijateljica“ poznate ličnosti i slično. Evo nekoliko scenarija u ovim situacijama:

Kad si roditelj

– Sine, kakva ti je ovo slika, sve ti se vidi, nisi više mala, grudi ti rastu, znaš da baba Stana iz Nikšića ima profil na Fejsbuku, pričaće po selu da te zaposeo đavo. Obriši, ljubi te majka.

– Da si skinula ovu sliku istog momenta, inače će kaiš da radi, treba pubertetlije i pedofili da se slade po tvom profilu! – Ali tata, ništa se ne vidi to je samo malo čipke oko struka. – Dete, sve šifre da mi daš!

Kad si poslodavac

– Dobili ste posao ali morate da potpišete ugovor da nikada nećete kačiti svoje fotografije na kojima se vidi sledeće: dekolte, struk, međunožje, noge iznad kolena. Ovde spadaju i fotografije u kupaćem od trećeg razreda osnovne škole. Ipak se radi o reputaciji kompanije, razumite nas.

Kad si momak/devojka, muž/žena

– Jesi li ti moja devojka ili devojka nekog kamiondžije, šta je ono, bre, briši nemoj da se brukam!

– Da li uzimate dotičnu gospođicu za svoju ženu da je volite i poštujete u dobru i obnaženim fotografijama na Internetu?

Kad si poznata ličnost

– Ja sam tvoj menadžer i treba da me slušaš. Ako staviš malo svoje zadnjice na Tviter, svi će da pišu o tome, zaboraviće na aferu sa onim političarem kad-tad. Ionako ti sve vide na nastupu.

Kad si obična osoba

Kad si obična osoba, zapitaj se šta želiš da budeš i kakvu sliku o sebi da stvoriš. Umetnička sloboda je da se slobodno skineš, a posledice već sam snosiš. Tako da, što se morala tiče, ne moraš. Odelo ne čini čoveka, a ne čini ga ni golotinja. Svoj scenario sam pišeš.

Autor: @JovanaVu

Objavljeno u časopisu PC Press broj 205.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

One thought on “Mejnstrim golotinja

  • 02. 12. 2013. at 10:19
    Permalink

    odlican izbor teme , ali tekst je 0.

Comments are closed.