Memorijski čipovi umesto optičkih senzora

MemoryDigitalni fotoaparati su prešli dug put od skupih naprava rezervisanih samo za profesionalce i bogate entuzijaste do jeftinih uređaja koje danas svako može da priušti – samo su zaista vrhunski modeli i dalje skupi. Ali, stručnjaci traže nove metode da još malo spuste cene fotoparata, bez žrtvovanja performasni. Jedan od najskupljih delova u aparatu je optički senzor, za koji grupa naučnika veruje da može biti zamenjen memorijskim čipom – naravno, bez zaštitnog plastičnog kućišta; ovu hipotezu je objavio NewScientist.
Tim koji predvodi inženjer Edoardo Charbon iz švajcarskog instituta EPFL (Swiss Federal Polytechnic Institute) u Lozani, održao je prezentaciju u Japanu, na kojoj je istakao da bi njihov “gigavision” mogao da otvori put novoj generaciji pristupačnih fotoaparata i kamera na mobilnim telefonima, sa mnogo jasnijom i detaljnijom slikom.
Jedna od prednosti memorijskih čipova ogleda se u tome što se oni veoma dobro snalaze i pri slabom svetlu, što je za uobičajene CCD i CMOS senzore problem, čak i na vrlo skupim aparatima. Martin Vetterli, jedan od članova EPFL tima, istakao je da je odavno poznato da su memorijski čipovi osetljivi na svelost: kada ne bi bilo zaštitnog plastičnog kućišta, svako osvetljavanje bi dovodilo do potpunog brisanja podataka. Međutim, ako se svelost pravilno kanališe i kontroliše, na memorijskim čipovima je moguće zabeležiti sliku.
Dodatne prednosti memorijskih čipova leže u tome što njima nije potrebna analogno-digitalna konverzija za beležene informacije (kao na starim CCD i savremenim CMOS senzorima), budući da je snimak već zabeležen u digitalnoj formi. Između ostalog, to donosi bržu obradu i za dva reda veličine manji senzor.

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
Računari i Galaksija