Mercedes dodaje pametne farove na svoja premijum Maybach vozila

Futuristički farovi kompanije Mercedes trebalo bi da se nađu na ograničenom broju Mercedes-Maybach automobila S klase, najavio je Daimler 6. marta.

PCPress.rs Image

Mercedes je demonstrirao LED svetla još 2015. godine, a u okviru modela F 015 koji služi za testiranje, ali su nova digitalna svetla, kako kažu iz kompanije, daleko preciznije od LED farova. Svaki pojedinačni pametni far HD kvaliteta ima preko milion piksela, te može da kontroliše gde i koliko svetla pada. U njihovom sklopu nalaze se i senzori koji kontrolišu nivoe osvetljenja, a kako pešaci, te drugi vozači, ne bi bili zaslepljeni svetlošću koja dolazi od farova.

Pametni farovi imaju još jednu zanimljivu funkciju, te mogu da projektuju informacije na put ispred automobila. Tako bi automobil koji bi se našao na nekom prostoru koji je u izgradnji mogao da uz pomoć farova emituje dve prave linije svetla, a koje bi označavale širinu vozila, te bi vozač lakše mogao da proceni da li automobil može da prođe kroz neki ograničeni prolaz. Farovi bi takođe mogli da projektuju i znak upozorenja na moguću nezgodu, u slučaju da se vozač previše približi automobilu koji je ispred njega, a dok vozi brže od 29 kilometara na čas.

PCPress.rs Image

Izabrani klijenti koji budu kupili novi Maybach model, moći će da ga dobiju pre kraja prve polovine 2018. godine, a očekuje se da ova tehnologija uskoro počne da se primenjuje i u okviru drugih modela, te brendova.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,