Mercedes predstavio svoj prvi Formula E trkački bolid

Formula E predstavlja neku vrstu sve zanimljivijeg auto-moto start-up-a, jer predstavlja takmičenje električnih bolida i mnoge kompanije su mu se priključile sa velikim entuzijazmom. Na primer, Audi je prošle godine odustao od FIA World Endurance Championship-a, koja uključuje i čuvenu trku „24 časa Le Mana“, kako bi se koncentrisao na Formulu E. Takođe, Jaguar i BMW su se nedavno pridružili ovom takmičenju.

PCPress.rs Image

Razlog za to je jasan. Ovo je prilika da proizvođači automobila testiraju električne sisteme za vožnju u ekstremnim uslovima, ali i da procene gde se nalaze u odnosu na konkurenciju. I Mercedes-Benz je 2017. godine najavio svoje učešće na ovom takmičenju, uz obećanje da će se na stazi pojaviti u trkačkoj sezoni 2019/2020.

To obećanje je ispunjeno, jer je ova kompanija predstavila svoj prvi Formula E bolid. Mašina ima snagu od 340 konjskih snaga (za kvalifikacije), a tokom trke će imati biti podešena na 272 KS (u normalnom trkačkom modu), odnosno 306 KS (u „agresivnom“ modu). Brzinu od 0 do 100 km dostiže za samo 2.8 sekundi. Sve to obezbeđuje baterija od 52 kWh, koja može da izdrži celu trku bez dopune.

Pročitajte i:  Imena Excel ćelija

Ove performanse su slične kao kod konkurenata. To nije čudno, jer iako učesnici ne moraju da imaju identične komponente, Formula E propisuje nivoe performansi s kojima svi bolidi moraju da budu usaglašeni.

Ovim potezom Mercedes-Benz će biti jedini proizvođač automobila koji će učestvovati i u Formula E i u Formula 1 šampionatima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,