BIZIT plus

Meta i Qualcomm najavljuju partnerstvo

Meta je potpisala ugovor sa kompanijom Qualcomm o proizvodnji prilagođenih čipova za Quest uređaje virtuelne realnosti (VR), objavile su kompanije na konferenciji potrošačke elektronike u Berlinu.

PCPress.rs Image

Proizvodnja specijalno optimizovanih čipova

Inženjerski i proizvodni timovi obe kompanije radiće zajedno na proizvodnji čipova, navodi se u saopštenju.

Sporazum pokazuje zavisnost kompanije Meta, od Qualcomm-ove tehnologije. Takođe, Meta pokušava da razvije sopstvene silicijumske čipove za svoje uređaje virtuelne, proširene i mešovite stvarnosti.

„Za razliku od mobilnih telefona, izgradnja VR donosi nove višedimenzionalne izazove u prostornom računarstvu, troškovima i faktoru oblika“, rekao je izvršni direktor Mark Zakerberg.

„Još uvek smo u ranim fazama metaverzuma. Ova vrsta duboke tehničke integracije će pomoći da VR postane multifunkcionalna računarska platforma“, rekao je Zakerberg.

Meta mnogo ulaže u tehnologiju za naočare za proširenu i virtelnu stvarnost. Kompanija tako pokušava da oživi Zakerbergovu viziju metaverzuma, koncept koji uključuje impresivan skup digitalnih svetova.

Već godinama se kompanija oslanja na Qualcomm-ove čipove za svoje VR uređaje, uključujući i čipove za Quest2 slušalice. Čipovi proizvedeni kroz saradnju neće biti ekskluzivni za Metu, već će biti optimizovani posebno za Quest-ove sistemske specifikacije, rekao je portparol kompanije Tyler Yee.

Pročitajte i:  Meta će omogućiti korisnicima u EU da odvoje svoje naloge na Instagramu, Facebooku i Messengeru 

Što se tiče finansijskih uslova, oni još uvek nisu objavljeni. Sporazum pokriva samo VR uređaje, rekao je Yee. Meta će nastaviti da radi na razvoju sopstvenih silicijumskih čipova.

“Moglo bi da bude situacija u kojima koristimo silicijum koji je dostupan kod nas ili radimo sa industrijskim partnerima na prilagođavanjima. Takođe, istraživaćemo sopstvena nova silicijumska rešenja. Zatim, postojaće scenario u kojem ćemo koristiti i partnerska i prilagođena rešenja u istom proizvodu,” rekao je Yee.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,