Meta je svoj novi AI generator slika trenirala na fotografijama sa Facebook-a i Instagrama

Danas možete da očekujete da, ako postoji neka vaša fotografija online, ona je zasigurno poslužila za treniranje nekog AI alata za generisanje fotografija. A Meta je u tom smislu maksimalno iskoristila 1.1 milijardu fotografija koje su korisnici postovali na svoje Facebook i Instagram naloge.

PCPress.rs Image

I

magine, Meta text-to-image generator radi kao bilo koji drugi sličan AI alat, sem što može da se upotrebljava i u Messenger-u. Ovaj alat je u stanju da kreira fotografije od nule, ali i da „ispravlja“ postojeće fotografije, dodajući im, ili uklanjajući određene detalje sa njih. Takođe, takve fotografije mogu da se postuju direktno na Facebook ili Instagram. Sve to zvuči kao dobra zabava, pod uslovom da zaboravite činjenicu da je svaka takva fotografija nastala iz miliona korisničkih fotografija koje su procesirane bez znanja i odobrenja njihovih vlasnika.

Međutim, u Meta-i smatraju da ih, sama činjenica da su te fotografije javno dostupne, čini dovoljnim za njihovu upotrebu. Na Connect konferenciji održanoj u septembru, Nick Clegg, direktor u Meta-i, pomenuo je da je kompanija birala isključivo fotografije koje su bile dostupne svim korisnicima, a ne samo prijateljima na pomenutim servisima.  

Pročitajte i:  Meta se zatvara u Turskoj

Meta je, takođe, na godišnjoj rekapitulaciji rezultata objavila da im je na prvom mestu bezbednost u svim proizvodima. Kao rezultat tih napora, sve AI generisane fotografije putem Imagine-a, sadrže nevidljivi žig. Pitanje je koliko je to upotrebljiva zaštita, jer ona može relativno lako da se ukloni, ali je definitivno korak u dobrom pravcu.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari: