Meta, Microsoft, X i Match Group protiv Apple-a 

Četiri kompanije su podnele peticiju i tako podržale Epic Games u dugotrajnom pravnom sporu sa Apple-om.  

PCPress.rs Image

Nastavlja se pritisak na Apple

Apple je bio primoran da omogući plaćanje trećih strana na iOS-u zbog DMA zakona Evropske unije i sudskog presedana u SAD-u. Takođe, kompanija je morala da dozvoli alternativne prodavnice aplikacija na iOS-u u EU. Kompanija uzima do 30 odsto od kupovina na App Store-u. Možda bojeći se da će izgubiti značajan deo provizije, Apple je najavio da će naplaćivati naknadu do 27 odsto kada developeri vrše kupovinu van App Store-a. 

Epic je ovog meseca podneo peticiju tražeći od suda da primeni trajnu zabranu koja je izrečena Apple-u 2021. godine. Ta presuda je bila presedan u slučaju između ove dve kompanije. Odluka je naterala Apple da dozvoli developerima da usmere korisnike ka alternativnim sistemima plaćanja. 

Veći deo sudske odluke bio je u korist Apple-a. Međutim, obe kompanije su uložile žalbu sve do Vrhovnog suda. U januaru, najviši sud u SAD-u odbio je da razmotri žalbe. To znači da je prethodna sudska trajna zabrana protiv Apple-a ostala na snazi. Epic nije bio zadovoljan načinom na koji je Apple implementirao promene u plaćanju trećih strana. 

Pročitajte i:  Microsoft testira oglase u Windows 11 Start meniju

Četiri kompanije sada podržavaju Epic-ovu peticiju. Kompanije tvrde da naknada koju Apple naplaćuje za eksterna plaćanja zapravo ostavlja prethodna pravila na snazi. “Apple-ov plan nije u skladu ni sa slovom ni sa duhom ovog suda”, navodi se u njihovoj objavi. 

Prema X platformi, naknada od 27 odsto ne daje developerima mnogo podsticaja da usmere korisnike ka eksternim metodama plaćanja. Microsoft, koji radi na sopstvenoj prodavnici mobilnih igara, primetio je da Apple-ova najnovija politika ograničava njegovu sposobnost da korisnicima ponudi pretplate i popuste. Match Group tvrdi da će Apple-ova odluka uticati na mnoge developere i korisnike i da koči sud u pokušaju da ponudi potrošačima konkurenciju po pitanju cena. 

Apple tvrdi da je postupio u skladu sa sudskom odlukom

Sa druge strane Meta, naplaćuje više za svoje planove bez reklama i postove na svojim iOS aplikacijama nego što to čini na vebu. Pretplata bez reklama takođe je skuplja u Android aplikacijama kompanije, pošto Google takođe uzima deo od plaćanja putem aplikacije. Meta navodi da bi trebalo da može da usmeri korisnike ka drugim opcijama plaćanja.  

Pročitajte i:  Ruski sud naložio hapšenje portparola Mete

Apple tvrdi da je postupio u skladu sa sudskom odlukom. Prema izveštajima Wall Street Journal-a, Apple tvrdi da su trenutne politike eksternih veza važne za zaštitu privatnosti i sigurnosti korisnika. Apple je takođe bio kritikovan zbog usaglašavanja sa DMA zakonom. Krtičari sugerišu da se kompanija možda pridržava slova zakona, ali ne i njegovog duha. 

Meta, Microsoft, X i Match Group podneli su peticiju jedan dan nakon što je šef antitrust pravila EU upozorio Apple zbog novih naknada koje naplaćuje developerima. Margrethe Vestager je navela da će povratne informacije od developera igrati važnu ulogu u odluci o istraživanju Apple-a, Mete ili bilo koje druge kompanije koja podleže pravilima DMA. Ona je napomenula da je dobila “prilično mnogo” komentara od trećih strana. 

U međuvremenu, Epic se priprema da lansira svoju prodavnicu igara i na iOS-u i na Android-u kasnije ove godine. Kompanija je rekla na Game Developer Conference-u da će prodavnica biti međuplatformska između mobilnih, PC i macOS platformi. Kompanija planira da naplati developerima mobilnih igara isti procenat od 12 procenata koji uzima od prodaje PC igara. 

Pročitajte i:  Apple razvija moćan čip za Apple Car projekat

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *