EU podržava Spotify u sukobu sa Apple-om

Apple bi mogao da bude kažnjen visokom novčanom kaznom i zabranom „anti-preusmeravanja“. Zabrana „anti preusmeravanja“ podrazumeva zabranu usmeravanja korisnika i potrošača prema određenim proizvodima.

PCPress.rs Image

Formalna odluka se očekuje početkom naredne godine

Regulatori Evropske unije su navodno stali na stranu Spotify-ja u njihovoj dugoj borbi protiv Apple-a zbog politike App Store-a. Tužba je usmerena na “anti-preusmeravanje” pravila koja navodno nisu dozvoljavala platformama poput Spotify-ja da adekvatno promovišu alternativne metode plaćanja. Spotify je ključni protivnik. Međutim, odluka utiče ne samo na striming muzike, već i na sve koji nude softver koji zahteva mesečnu pretplatu.

Prema izveštajima, regulatori još uvek završavaju konačne detalje o odluci. Formalna odluka se očekuje početkom naredne godine. Pored odluke, EU će verovatno kazniti Apple zbog te prakse i potpuno je zabraniti. Očekuje se da će Apple biti kažnjen visokom novčanom kaznom. Prema navodima stručnjaka ta kazna bi mogla da iznosi čak deset odsto godišnjih prihoda kompanije. Odnosno kazna bi mogla da iznosi skoro 40 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Apple ponovo pregovara sa OpenAI o razvoju svog chatbota

Međutim, kazna će verovatno biti niža. Zbog toga što EU obično stavlja veći fokus na zaustavljanje takvih praksi, umesto da se oslanja isključivo na kazne kao sredstvo odvraćanja. Svakako, velika vest će biti da li će Apple biti prinuđen da se pridržava pravila prilikom poslovanja u Evropi, okončavajući „anti-preusmeravanje“ jednom zauvek. Naravno, sve je neizvesno dok regulatorno telo ne objavi svoju presudu.

Istraga je počela pre četiri godine

Sve je počelo pritužbom Spotify-ja koji je tvrdio da Apple-ove „anti-preusmeravajuće“ prakse primoravaju platformu za striming muzike da podigne cene kako bi pokrila troškove povezane sa pojavljivanjem na App Store-u. To je dovelo do prvobitnih “prigovora” protiv Apple-a 2021. godine i formalne optužbe prošlog februara.

U formalnoj optužbi je iznet „preliminarni stav“ da obaveze Apple-a, koje se odnose na sprečavanje preusmeravanja korisnika ka drugim platformama ili metodama plaćanja, stvaraju nepoštene „trgovinske uslove“. Apple godinama nije dozvoljavao konkurentskim servisima za striming muzike poput Spotify-ja čak ni da uključe linkove u aplikacijama ka njihovim sopstvenim pretplatama. Kompanija je od tada donekle popustila u ovom ograničenju nakon antimonopolske istrage u Japanu.

Pročitajte i:  EU kritikuje Metu zbog poslovnih modela

Odluka EU mogla bi značajno da utiče na Apple

Evropska regulatorna komisija će se baviti optužbama da je Apple sprečio kompanije da reklamiraju alternativne metode pretplate. Međutim, neće se baviti ničim što se odnosi na kupovinu putem aplikacije. Ipak i takse povezane sa kupovinom putem aplikacije takođe su bile deo pritužbe pre nego što su povučene u februaru. Takođe, EU je pokrenula zasebnu istragu o Apple-ovoj tehnologiji dodira za plaćanje kako bi proverila da li postoje bilo kakvi inherentni antimonopolski problemi.

Kako će sve ovo uticati na ostatak sveta? Postoji sličan slučaj koji prolazi kroz američke sudove, zbog antimonopolskih problema. To je tužba koju je pokrenuo Epic Games. Sud je podržao Epic, ali je Apple nedavno uložio žalbu. Sud je objavio privremeno odobrenje, tako da Apple još uvek može da radi šta god želi u svom App Store-u, za sada. Međutim, Apple je globalna kompanija. Shodno tome biće potrebno samo nekoliko zemalja da primora Apple za promenu na globalnom novou. Kao primer, imamo promenu sa Lightning priključaka na USB-C priključke.

Pročitajte i:  Epic - iOS app store odobrena, Apple želi promenu

Google se suočio sa drugačijim ishodom na sudu zbog sličnih problema. Sud je podržao Epic Games u sličnom antimonopolskom slučaju protiv Google-a. Sud je jednoglasno odlučio da Google vodi nelegalni monopol nad distribucijom aplikacija i uslugama plaćanja putem svoje Play prodavnice.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,