Meta oborila više hiljada naloga povezanih sa kineskom propagandnom kampanjom

Meta je podelila detalje o ogromnoj mreži lažnih naloga koji su pokušali da šire prokinesku propagandu na svojoj platformi. Kompanija je saopštila da su uklanjanja povezana sa pojedincima dovedenih u vezu sa kineskim organima za sprovođenje zakona koji su upravljali sličnim lažnim nalozima na desetinama drugih platformi.

PCPress.rs Image

Za napad odgovorna organizacija Spamouflage

Iako kompanija redovno deli ažurirane informacije o uklanjanju lažnih naloga, Metni bezbednosni istraživači kažu da je najnoviji napor posebno značajan po veličini i obimu operacije. Sve u svemu, Meta je uklonio 7.704 Facebook naloga, 954 stranice, 15 grupa i 15 Instagram naloga, što ga čini jednom od najvećih mreža lažnih naloga koje je kompanija ikada otkrila.

Lažni nalozi su pokušali da šire prokineske poruke, uključujući pozitivne komentare o Kini i njenoj provinciji Sinđijang i kritike Sjedinjenih Država, spoljne politike Zapada i kritičare kineske vlade, uključujući novinare i istraživače. Meta je potvrdila da je pronašla dokaze koji povezuju lažne naloge sa prethodno poznatom prokineskom uticajnom operacijom koja se prvi put pojavila 2019. godine, a koju su istraživači bezbednosti nazvali „Spamouflage“.

Pročitajte i:  Meta donosi nove postavke na Instagram i Threads servisima

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: