BIZIT plus

Call of Duty: AI ukida govor mržnje u popularnoj video igri

Iako tehnologija sve više napreduje, nikako da se oslobodimo govora mržnje. Psovke i uvrede se praktikuju u skoro svim online prostorima, pa ni video igre nisu izuzetak.

PCPress.rs Image

Uprkos tome što je već dokazano da i veštačka inteligencija pati od predrasuda (rasizma na primer), jedan AI sistem ulazi u Call of Duty univerzum, a kako bi se obračunao s onima koji koriste ružne reči. Iz studija Activision su nedavno objavili da će AI za moderaciju glasovnog chat-a raditi u realnom vremenu. Stiže 10. novembra, u vreme kad izlazi Call of Duty: Modern Warfare III.

Cilj je da se preduzme nešto protiv govora mržnje i svih vrsta maltretiranja, drugim rečima – da se zaustavi toksično ponašanje kojeg ni u gejming svetu ne manjka. Posebno je karakteristično za franšizu Call of Duty, a problem se povećao kada se oko igre okupila ogromna baza obožavatelja. Situacija je izmakla kontroli, pa se očekuje da mašinsko učenje poboljša stvar.

Sistem je dobio ime ToxMod, a zadatak mu je da prepozna i ukine negativne obrasce ponašanja. AI sistemi za sada nisu savršeni, pa često greše – na primer pogrešno tumače ono što pišu gejmeri kojima engleski nije maternji jezik. Ostaje da se vidi hoće li nas AI na kraju spasiti od nas samih.

Pročitajte i:  Šta igrate za vikend: Epic Games poklanja dve igre

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: