BIZIT plus

Meta planira velika otpuštanja

Najnovija otpuštanja mogla bi da utiču na hiljade zaposlenih.

PCPress.rs Image

Najveće otpuštanje od osnivanja kompanije?

Prema izveštajima Wall Street Journal-a, Meta će sledeće nedelje najaviti velika otpuštanja. Kompanija planira da otpusti hiljade zaposlenih a najava je planirana za sredu.

Meta trenutno zapošljava nešto više od 87.000 ljudi. Planirano otpuštanje moglo bi da bude najveće smanjenje radne snage koje je sprovela tehnološka kompanija ove godine. Otpuštanja u Meti mogla bi čak da nadmaše i otpuštanja koja su pogodila Twitter. Ovi otkazi verovatno predstavljaju prvu veliku rekonstrukciju u istoriji Mete.

Portparol kompanije, ukazao je na izjavu generalnog direktora Marka Zakerberga koju je dao tokom nedavnog poziva o zaradi u trećem kvartalu. „U 2023.godini fokusiraćemo naše investicije na mali broj oblasti rasta visokog prioriteta. To znači da će neki timovi značajno rasti, ali će većina drugih timova ostati stabilna ili će se smanjiti tokom sledeće godine“, rekao je tada Zakerberg.

Prema izveštajima, Meta je značajno porasla tokom prve dve godine pandemije korona virusa. Tokom 2020.godine i 2021.godine kompanija je zaposlila više od 27.000 ljudi. Zatim, zapošljavanje je nastavljeno je tokom prvih devet meseci 2022. godine. Tokom tog perioda došlo do novih 15.344 radnika.

Pročitajte i:  Meta integriše AI chatbot u Instagram poruke

Iako je kompanija imala koristi od pandemije, njena vrednost se promenila poslednjih meseci. U julu, kompanija je prijavila svoj prvi pad prihoda. Zatim, kompanija je za svoje probleme okrivila oštru konkurenciju TikTok-a i objavljivanje Apple-ove sporne funkcije transparentnosti praćenja aplikacija.

Takođe, metaverzum Marka Zakerberga do sada nije uspeo da stvori nove mogućnosti za prihod a u isto vreme kompaniju je to skupo koštalo. Od početka 2021. godine, Meta je potrošila 15 milijardi dolara na virtuelnu i proširenu stvarnost. Očekuje se da će kompanija izgubiti još više novca na projektima tokom 2023. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: