BIZIT plus

Meta pooštrava bezbednost tinejdžera na Facebooku i Instagramu restrikcijama za direktnu komunikaciju

Meta, matična kompanija Facebooka i Instagrama, najavila je implementaciju novih restrikcija za direktnu komunikaciju s ciljem unapređenja bezbednosti tinejdžerskih korisnika na svojim platformama. 

PCPress.rs Image

Nove restrikcije će sprečiti neželjene poruke tinejdžerima

Prema izveštaju TechCrunch-a, ova mera dolazi usled rastuće zabrinutosti za onlajn bezbednost mlađih korisnika.

Nove restrikcije će sprečiti neželjene poruke tinejdžerima kako na Facebooku, tako i na Instagramu. Na Instagramu, odraslima starijim od 18 godina već je bilo zabranjeno slanje poruka tinejdžerima koji ih ne prate. Ažurirana ograničenja sada će se primenjivati podrazumevano na sve korisnike mlađe od 16 godina, a u nekim regionima i mlađe od 18 godina. Postojeći korisnici biće obavešteni o ovim promenama putem obaveštenja.

Na Facebook Messengeru, tinejdžeri će primati poruke samo od osoba koje su već njihovi prijatelji na Facebooku ili onih koji su navedeni u njihovom imeniku kontakata. Ova mera je osmišljena da dodatno zaštiti mlade korisnike od potencijalno štetnih interakcija sa nepoznatim osobama.

Pored restrikcija za direktnu komunikaciju, Meta jača svoje funkcionalnosti za kontrolu roditelja. Staratelji će sada imati ovlašćenje da odobre ili odbiju bilo koje promene koje tinejdžeri naprave na svojim podrazumevanim postavkama privatnosti. Ova nadogradnja omogućava roditeljima i starateljima veću kontrolu nad postavkama naloga svojih tinejdžera, uključujući mogućnost čuvanja naloga privatnim, upravljanje izloženošću osetljivom sadržaju i kontrolisanje ko može slati poruke njihovim tinejdžerima.

Pročitajte i:  Apple uvodi oznaku Verifikovana bezbednost

Nadolazeće funkcionalnosti i aktuelne brige

Meta je takođe otkrila planove za lansiranje funkcije koja će blokirati tinejdžere od primanja neželjenih i neprikladnih slika u direktnim porukama, čak i u enkriptovanim razgovorima. Međutim, kompanija još nije detaljno opisala kako će definisati ili detektovati “neprikladan” sadržaj uz očuvanje privatnosti korisnika.

Ova najava dolazi nakon nedavnog uvođenja alatki za ograničavanje izloženosti sadržaju vezanom za samopovređivanje i poremećaje ishrane za tinejdžere na Facebooku i Instagramu.

Meta-ine inicijative dolaze u vreme kada kompanija suočava sve veću pažnju u vezi sa bezbednošću dece na svojim platformama. Trenutno je uključena u građanski sudski postupak u Novom Meksiku i suočava se s optužbama pred federalnim sudom u Kaliforniji zbog promovisanja štetnog sadržaja maloletnicima. Osim toga, Meta je zakazala svedočenje pred Senatom 31. januara, zajedno s drugim društvenim mrežama, o pitanjima vezanim za onlajn bezbednost dece.

Izvor: Readwrite

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *