Meta će kasnije ovog meseca prekinuti povezivanje između Messengera i Instagrama

Meta će uskoro ukloniti opciju koja vam omogućava da razgovarate sa prijateljima sa Facebook-a na Instagramu.

PCPress.rs Image

Meta nije navela razlog, ali Zakon o digitalnim tržištima EU može biti krivac

Počevši od sredine decembra, kompanija će prekinuti integrisanje između platformi, koje je dodala 2020. godine. Nije pružila razlog za ovu odluku, ali izbegavanje regulatornih posledica u EU zvuči kao logičan motiv.

Opciono integrisanje između platformi je najavljeno 2019. godine, a godinu dana kasnije je postalo dostupno, zamagljujući granice između dva najpopularnija servisa kompanije. “Baš kao što danas možete razgovarati sa Gmail nalogom ako imate Yahoo nalog, ovi nalozi će moći da razgovaraju međusobno putem zajedničkog protokola koji je Messenger,” rekla je tada potpredsednica Messengera, Loredena Crisan.

Meta kaže da kad stigne “sredina decembra 2023. godine”, više nećete moći započeti nove razgovore ili pozive sa prijateljima sa Facebook-a na Instagramu. Ako već imate postojeće razgovore sa Facebook nalozima na Instagramu, postaće samo read-only. Osim toga, Facebook nalozi više neće moći da vide vaš status aktivnosti ili da pročitaju potvrde čitanja. Na kraju, postojeći razgovori sa Facebook nalozima neće se premestiti u vaš inbox ni na jednoj platformi.

Pročitajte i:  Meta predstavlja "fediverse sharing" za Threads

EU je osmislila svoj revolucionarni Zakon o digitalnim tržištima, usvojen 2022. godine, kao sredstvo odvraćanja od sticanja monopolističke moći od strane vlasnika platformi (ili nečega sličnog). Ako kompanija pređe određeni prag prihoda i Evropska komisija smatra da je platforma prekomerno dominantna, može izreći maksimalnu kaznu od 10% njenog ukupnog globalnog prometa iz prethodne godine. S obzirom na “štap” koji ovo pruža vladajućem telu, možda je Meta smatrala da funkcija Instagram/Facebook prekograničnog slanja poruka nije vredna rizika.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,