Meta prodaje Giphy kompaniji Shutterstock za samo 53 miliona dolara

Facebook i Instagram će i dalje podržavati Giphy sadržaj.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će prodaja biti završena u junu

Velika Britanija je naredila kompaniji Meta da proda Giphy do kraja 2021. godine. Shutterstock, jedna od najvećih platformi za prodaju i distribuciju fotografija postigla je dogovor o kupovini Giphy-a za 53 miliona dolara. Bitno je napomenuti da ovo neće narušiti kompatibilnost Mete. Meta je napravila sporazum o programskom interfejsu koji će osigurati da GIF-ovi Giphy-a pravilno funkcionišu na servisima kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp.

Shutterstock navodi da će kupovinom povećati svoj udeo u „neformalnim razgovorima“ dodavanjem GIF-ova i nalepnica u svoj katalog, a da ne pominjemo Giphy partnere kao što su Microsoft, TikTok i Twitter. Kupovina će takođe pomoći u podsticanju Shutterstock-ove generativne strategije veštačke inteligencije, posebno na mobilnim uređajima. Takođe, ovom kupovinom kompanija može da stigne do većeg broja oglašivača.

Meta (tada Facebook) je kupio Giphy 2020. godine da bi svoju GIF biblioteku preslikao na platforme poput Instagrama. Posao je navodno bio vredan 400 miliona dolara. Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) ubrzo je pokrenula istragu kako bi utvrdila da li će akvizicija naštetiti konkurenciji i kaznila Metu sa 69,6 miliona dolara jer je nastavila sa planovima spajanja bez odobrenja regulatora. Godinu dana kasnije, CMA je naredio Meti da proda Giphy nakon što je otkrio da bi preuzimanje nepravedno učvrstilo Metinu dominaciju na tržištu.

Pročitajte i:  Ruski sud naložio hapšenje portparola Mete

Meta se borila protiv CMA, tvrdeći da Giphy niti posluje u Velikoj Britaniji niti se računa kao multimedijalno oglašavanje koje opravdava podelu. Takođe, Meta je tvrdila da su i Giphy i korisnici bili bolji sa svojim resursima koji su im na raspolaganju.

Kupovina ne bi trebalo da utiče na Metine društvene mreže. Međutim, može uticati na Shutterstock-ove klijente. Izvršni direktor Paul Hennessy se nada da će Giphy pomoći u komercijalizaciji Shutterstock-ove GIF kolekcije. Neće biti iznenađenje ako animirane slike budu istaknute u Shutterstock-ovoj ponudi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,