BIZIT plus

Tecno Spark 10 Pro: Čvrsto na zemlji

Dobre poslovne prilike i ovdašnji ekonomski uspon prepoznao je još jedan proizvođač mobilnih telefona – kompanija Tecno, poznata po odličnim rezultatima na područjima afričkog kontinenta i Bliskog istoka.

Iskreno rečeno, sa divljanjem cena veoma je dobrodošao proizvođač koji bi koliko-toliko unormalio stanje, naročito u pristupačnijim klasama. Tecno je tu priliku prepoznao i mi mu od srca želimo da uspe, jer će to biti odlično za sve kupce. Uz dobro osmišljene uređaje solidnih karakteristika koje bi pratila povoljna cena, razume se.

PCPress.rs Image

Prvi susret s telefonom definitivno ostavlja utisak. U kutiji pronalazimo ne samo punjač već i žične slušalice s 3,5-mm konektorom, neophodne između ostalog i zbog toga što telefon podržava FM radio, te bananica ovog priključka služi kao antena. Prisustvom ovog konektora smo prijatno iznenađeni. Telefon je prilično gabaritan i odgovaraće svima koji vole veće aparate, naročito zbog uglastog dizajna koji je tipičan za iPhone. Ima staklo napred i pozadi, s plastičnim ramom između i na poleđini, a sve ćete odmah staviti u providnu futrolu koja se dobija u lepom, zaokruženom paketu.

PCPress.rs Image

Ekran dijagonale 6,8 inča je IPS tipa i ima osvežavanje od 90 Hz, pri čemu se nudi opcija automatskog prebacivanja između 60 Hz i 90 Hz. Za performanse je zadužen Mediatek Helio G88 12-nm čipset, za koji proizvođač navodi da je, pored MediaTek HiperEngine 2.0 podrške, opremljen i GameTurbo algoritmom koji je kreirala sama kompanija Tecno. Pored toga, tu je i Memory Fusion tehnologija koja odvaja deo skladišta za dopunu RAM-a.

PCPress.rs Image

Tecno Spark 10 Pro na našem testu imao je 8 GB RAM-a i 128 GB skladišta, ali je u stanju da odvoji još 8 GB da „pomogne” RAM-u. Takođe smo prijatno iznenađeni prisustvom microSDXC slota za proširenje memorije, i to zasebnog, tako da neće stavljati korisnika pred dilemu da li koristiti dve SIM kartice ili samo po jednu SIM i memorijsku karticu. Skener otiska prsta je smešten u tasteru za ukljuučivanje telefona, što je po našem mišljenju idealna pozicija.

PCPress.rs Image

Spark 10 Pro pokreće operativni sistem Android 13 u kombinaciji sa HiOS 12.6 korisničkim interfejsom. Uz njega stiže više dodataka kao što su Tecno cloud, Phone Master koji služi za promenu upravljačkih pozadina, Freezer koji sprečava da veliki broj aplikacija radi u pozadini, kao i druge alatke. Performanse i ponašanje u praksi su korektni.

Pročitajte i:  Google će blokirati Android korisnike od instaliranja 'nesigurnih' aplikacija

Sistem kamera pomalo iznenađuje, i pojavom i rezultatima. Iako ćete videti tri ležišta za kamere, u praksi imamo jedan kamera senzor od 50 Mp, jedan bokeh senzor od 0,08 Mp, dok je u trećem „slotu” zapravo blic. Drugim rečima, efektivno imamo jednu kameru koja, moramo reći, prebacuje naša očekivanja.

Nismo mislili da je realno da glavna kamera daje tako dobre rezultate u ovoj cenovnoj klasi. Fotografije su veoma dobre i bogate detaljima. Imate opcije snimanja sa AI asistencijom i bez nje.

Noću preporučujemo aktiviranje SuperNight opcije, koja donosi prilično dobre noćne fotografije.

Tecno se opredelio da forsira selfije, odnosno selfi kameru od 32 Mp koja je takođe prilično dobra i stiže sa 4-u-1 pixel binning tehnologijom i podrškom za razne tehnologije korigovanja ekspozicije. Rezultat je takođe veoma dobar. Takođe, treba spomenuti i dvostruka difuziona svetla na prednjoj i zadnjoj kameri, što u raznim situacijama pomaže u praksi.

Verovatno nije iznenađenje da veliki telefon dolazi s velikom baterijom od 5000 mAh. Punjač od 18 W će dopunjavati vašu bateriju nešto duže nego što su nas u poslednje vreme razmazili punjači veće snage, ali je barem u pakovanju. Sve u svemu, time se na lep način zaokružuje kompletan paket.

PCPress.rs Image

To nam je upravo i najbitniji utisak koji nosimo s testa – lepo zaokružen kompletan paket. Tecno Spark 10 Pro je sasvim korektan telefon, koji će verovatno biti veoma popularan kod mlađih naraštaja, ali i kod svih kojima je potreban pristupačan i korektan telefon solidnih mogućnosti. U aktuelnoj tržišnoj situaciji, pomalo paradoksalno, među novim telefonima jedva da ima konkurenciju, a glavni rivali bi mu mogli biti modeli iz ranijih godina. Kako bilo, toplo pozdravljamo dolazak još jednog proizvođača koji je debitovao dobrim telefonima za svačiji džep.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija transkripciju glasovnih poruka

Korisna adresa: tecno-mobile.com/rs/home

Facebook komentari: