Meta razvija rukavicu za osećaj dodira u VR

Meta (bivši Facebook), dizajnira novi cutting-edge “metaverse” uređaj: rukavicu koja će omogućavati osetljivost na dodir u virtuelnoj realnosti.

PCPress.rs Image

Haptičke rukavice omogućiće autentičan doživljaj pritiska, teksture ili vibracije, pri interagovanju sa objektima u virtuelnom okruženju. Iako je uređaj u prvim fazama razvoja, razmatraju se mogućnosti kombinovanja sa VR i AR hedsetima. Prva upotreba će biti na koncertnim ili poker igrama.

Dizajn rukavice

Vrednost budućeg uređaja za VR- dodir, odnosi se na potencijale korišćenja motoričkih sposobnosti u virtuelnoj realnosti. Predviđa se da će primena uređaja ići mnogo dalje od igara. Za projekat Metaverse, Meta radi na integraciji svih čulnih sposobnosti, kako bi doživljaj virtuelnog učešća bio što realniji. Ispred kompanije je veliki izazov da proizvod dizajnira tako da bude što svedeniji, a da sadrži sve potrebne karakteristike. Na kraju, tu je i izazov vezan za pristupačnost proizvoda. Iz Meta poručuju da je, u ovoj fazi razvoja, pomenute izazove teško savladati.

Tehnologija rukavice podrazumeva integraciju stotina sićušnih senzornih motora-pokretača, koji rade sinhronizovano. Uprkos tome što je tehnologija zahtevna, skupa i “nezgrapna”, dalekovidost kompanije ide do fleksibilnijih dizajnerskih rešenja, koja bi aktuatore prilagođavala pokretima ruke. Međutim, tako nešto još uvek ne postoji (barem ne po komercijalno- prihvatljivoj ceni).

Pročitajte i:  WhatsApp sada omogućava da prikačite do 3 poruke u četovima

Tim je, u ovoj fazi razvoja, fokusiran na istraživanja koja se odnose za težinu i brzinu. Osim toga, akcenat je na pripremi adekvatnog softvera, koji će doživljaj učiniti što autentičnijim.

Izvor: Independent

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,