BIZIT plus

Meta se vraća u Kinu nakon što je Facebook blokiran pre 14 godina

Meta se vraća u Kinu 14 godina nakon što je u ovoj državi blokiran pristup Facebooku.

PCPress.rs Image

Meta je sklopila ugovor sa Tancentom o prodaju VR opreme u 2024. godini. Meta planira da koristi jeftinija sočiva od onih koje koristi u svojim VR slušalicama Quest 3. A Tancent, kao jedan od najvećih svetskih dobavljača video igrica, imaće ogromnu korist od prihoda sadržaja i usluga.

Naime, Meta je sklopila ugovor sa Tancentom o prodaji svojih novih VR slušalica, koje su značajno jeftinije sada u proizvodnji. Sa druge strane, Tancent pokriva ogromno tržište i zahvaljujući novoj ponudi generisaće ogromne prihode.

Sa druge strane, ovaj sporazum je veliko iznenađenje iz najmanje dva razloga. Prvi je da ovaj sporazum predstavlja povratak Mete na tržište Kine, 14 godina nakon što je Facebook zabranjen u ovoj državi. Sa druge strane, ovaj sporazum pokazuje da sankcije Amerike počinju da slabe i da se u velikoj meri odnosi između Kine i Amerike menjaju.

Kina je nekoliko godina držala „veliki zaštitni zid“, odnosno nije dozvoljavala američkim tehnološkim firmama da posluju u Kini. U tom cilju uvela je stroga ograničenja koja se odnose na platforme i veb lokacije. Domaći igrači su u velikoj meri dominirali Kinom, a Vlada je dugo ograničavala rad kompanija poput Mete u ovoj državi. Sklapanje ovog sporazuma u velikoj meri pokazuje da se u senci dešavaju značajne promene.

Pročitajte i:  Bivši inženjer Google-a uhapšen zbog navodne krađe AI tajni

Izvor: businessinsider.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,