BIZIT plus

Metal sa nanočesticama bi mogao da donese revoluciju u automobilizmu, a i šire

Naučnici sa univerziteta UCLA u Kaliforniji su pronašli nov način za ubacivanje nanočestica silicijum-karbida u istopljenu leguru manezijuma i cinka, čime se postižu rekordne vrednosti čvrstine i odnosa između mase i čvrstine materijala, kao i visok stepen stabilnosti pri visokim temperaturama.

nano

Magnezijum je najlakši metal koji se do sada koristio za noseće strukture, ali je na ovaj način dobio dodatnu čvrstinu. Takođe je razvijen i prozvodni proces nove legure sa nanočesticama koji će omogućiti proizvodnju lakših a čvrstih automobila, aviona, medicinskih uređaja i elektronike.

Silisijum-karbid je čvrst materijal koji se koristi u proizvodnji obloga za kočnice i lamele. Kada se nanočestice ovog materijala dodaju istopljenom magnezijumu, uz primenu visokog pritiska, dobija se vrlo čvrst i lagan materijal, a najbolje rezultate pokazala je legura sa 86% magnezijuma i 14% silicijum-karbida.

Na ovaj način automobili i avioni postaju primetno lakši, što se povoljno odražava na potrošnju goriva, odnosno na autonomiju u slučaju električnih automobila. Prednosti su nesumnjive – jedino ostaje pitanje cene novog materijala. Detaljne analize će pokazati koliko će krajnji rezultati biti isplativi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: