Moblete 2015. godine

Kalendar je, kažu, važna stvar – ako i ne znate vreme, barem da znate datum. Ako dr Emmett Brown već ne može (ili neće) da vam kaže šta će se desiti, onda bar saslušajte šte se već desilo. Ovih 12 telefona obeležilo je godinu koja se više nikada neće vratiti…

Moblete-2015 WebTop50-2013

Ako kamiondžije imaju svoj kalendar s pinup devojkama, zašto i geek-ovi ne bi imali svoj kalendar – dabome, s mobilnim telefonima, ultimativnim gedžetima današnjice. Ali pre nego što pređemo na moblete (starlete mobilnog neba), pomenimo nekoliko zakona mobotike uvedenih ove godine. Dakle, šta sve treba da ima jedan mobilni telefon da se ne biste postideli pred ostalim štreberima i pravdali se rečima „pa meni to treba samo za telefoniranje“…

Procesor mora da bude višejezgarni. Quadcore je postao minimum, a već u drugoj polovini godine preovladavali su octacore modeli najčešće u big.LITTLE formaciji (četiri jača + četiri slabija jezgra), a sada i u sve popularnijoj kombinaciji osam istih jezgara (najčešće Cortex‑A53) što predstavlja štedljiviju, a dovoljno moćnu varijantu. Zašto toliko jezgara? Pa dajte, nije valjda da stvarno samo telefonirate? Ko će da obradi sliku koju ste upravo snimili, da očita društvene mreže i prikaže sve notifikacije, reprodukuje filmić koji upravo gledate i očitava ekran, jer vi i dalje nervozno i hiperaktivno kuckate, listate, zumirate… Statistički gledano, uvek nedostaje bar jedno slobodno jezgro.

Memorije treba da bude što više, inače vam džaba mnogo jezgara. Bez 2/8 ne izlazite u društvo. RAM od 2 GB je minimum za normalan rad, a storage od 8 GB je sasvim „nategnut“ za sve što treba instalirati i držati na telefonu – 16 je već bolje, 32 je prava mera, a nije loše ako telefon podržava i microSD karticu. Zapravo, ko voli da slika i snima, potrebna mu je barem 64 GB kartica samo za to.

Ekran, mora da bude bar 5“, a nije loše i da je za nijansu veći – 5,1“ do 5,5“. Manje od 5“ je očigledni znak društvenog neuspeha, ali i više od 5,5“ može da bude protumačeno kao izraz nadmenosti. Što se tiče rezolucije, 1280×720 je na granici podnošljivosti, a mizernu HD rezoluciju možete da pravdate u društvu samo (očiglednom i povelikom) dioptrijom. FullHD je „prava mera“, ali će vas društvo s divljenjem pogledati ako imate QHD ekran (2560×1440). Što se tiče tehnologije, AMOLED je za prave geek‑ove jer je reprodukcija boja briljantna, a i fancy je što je to štedljiviji ekran, ali još uvek možete da opravdate dobar IPS ekran koji je svetliji i oštriji. Mada, čuvajte se, društvo može da bude i malo podozrivo – „šta će mu svetliji ekran, nije valjda terenac?“ ili u najmanju ruku „za ime sveta, ko još izlazi napolje?“ Na dobro obaveštenim tezgama s voćem na Zemunskoj pijaci već se šuška da će i Apple od 2016. godine preći na OLED ekrane.

Kamere moraju da imaju dvocifrenu megapikselažu (dobro, može da prođe 8 Mp kod kamere za selfi), ali nije sve u broju piksela. Termini poput optičkog zuma, asferičnih sočiva, rafalnog snimanja ili laserskog fokusiranja uvek će vas izvući iz neugodne situacije u kojoj su vaše slike na Instagramu (fejsu, tviteru…) najružnije, pa zato nemaju lajkove.

Tarifa je nešto što se ne vidi na prvi pogled, ali predstavlja odlično sredstvo da devojci, očaranoj pokazanim gedžetom, zadate završni udarac. Nećete valjda u ključnom trenutku da kažete „ček’ samo da isključim Internet“ ili (kakav blam) da pitate konobara za WiFi šifru dok naručujete Moët & Chandon. Ta vam neće ni foršpajz sačekati, otići će da napuderiše nos i više se nikad neće pojaviti. Zato obavezno nabavite neku opaku tarifu s mnogo Interneta i, podrazumeva se, LTE pristupom.

To je, ukratko, bio Mob Code za 2015. godinu, koja se i nije preterano istakla revolucionarnim novostima mobilne telefonije. A nije se istakla ni u ostalim aspektima, pa s velikom nadom očekujemo šta će doneti 2016. Naravno, postoji mala mogućnost da se godina vrati ako pronađemo vremeplov, ali bojim se da bi mnogi blokirali pristup broju 2015…

Sledeća strana -> iPhone 6 / Plus


* – Napomena: nakon pobednika u kategoriji, sajtovi su prikazani abecednim redosledom

WebTop50-2013

Facebook komentari: