BIZIT plus

Micro Focus prodaje zelenog kameleona

Suse, jedan od komercijalnih distributera Linux-a koji se najduže održao i jedan od glavni igrača u infrastrukturi otvorenog koda i upravljanju prostora ovih dana, prošao je kroz nekoliko promena vlasništva u poslednjih nekoliko godina. Micro Focus je u 2014. godini kupio Suse od Attachmate Group-a, koji je i sam kupio Novell, tadašnjeg vlasnika Suse-a. Sada, Micro Focus je najavio da Suse ponovo menja vlasnika, i da švedska privatna kompanija i investicioni fond EQT Partners kupuje Suse. Iako tačni uslovi ugovora nisu još uvek otkriveni, EQT kaže da ugovor vredi 2,535 milijardi dolara.

Za razliku od drugih kompanija koje su prošle kroz ovaj broj vlasničkih promena, Suse je postao jači. Ono što je nekad bila solidna Linux distribucija je sada igrač u različitim oblastima otvorenog koda, infrastrukture koja stavlja naglasak na softversku komponentu i rešenja za isporuku aplikacija, kao i cloud servisi. Kompanija trenutno ima 1.400 zaposlenih i 2017. godine imala je prodaju u vrednosti od 320 miliona dolara. Iako je Suse cvetao pod okriljem Micro Focus-a, britanska kompanija se trenutno nalazi u procesu rekonstrukcije (zbog finansijskih problema). Njen poslednji izveštaj o zaradama bio je veliko razočarenje, zbog čega nije iznenađenje da se Micro Focus odlučio da proda Suse u nastojanju da preusmeri svoj posao.

Pročitajte i:  Nikad sami u kupovinu: Amazon dobio novog AI šoping asistenta

Vredi napomenuti da EQT čini zanimljivog kupca. Sadašnji portfolio firme uključuje niz tehnoloških kompanija, ali i kompanije iz sektora kao što su zdravstvo i energetika. Kompletan prenos vlasništva trebalo bi da bude dovršen naredne godine nakon procesa u kojem svoje dopuštenje o promeni vlasništva moraju dati akcionari i nadležne regulatorne agencije.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: