Micro-USB: Jedan punjač za sve telefone

untitledAko imate fioku punu punjača za sve stare mobilne telefone koje ste nekada koristili i koji su odslužili svoje, možete polako početi da je praznite – veliki proizvođači mobilinih telefona su uspeli da se dogovore o standardizaciji punjača, bar kada je reč o evropskom tržištu. Od sledeće godine, svi telefoni će za punjenje baterije koristiti Micro-USB priključak, tako da, ako vam se baterija isprazni dok ste na poslu, moći ćete da pozajmite punjač od kolege iako on ima telefon potpuno različit od vašeg i od drugog proizvođača.
Iza ovog dogovora stoji nekoliko velikih proizvođača: Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Research in Motion (BlackBerry), Samsung, a najprijatnije iznenađenje je to što se među njima nalazi i Apple – i iPhone će moći da deli punjače sa drugim telefonima.
Ipak, treba naglasiti da su pomenute kompanije ovaj dogovor postigle dobrovoljno i da nema nikakave zakonske regulative koja bi ih obavezala da se drže dogovora; takođe, ništa ih ne sprečava da pored Micro-USB ugrađuju i druge priključke za punjenje. S druge strane, standardizacija ovog priključka ostavlja prostor i za druge nove mogućnosti, budući da se Micro-USB koristi i za prenos podataka.

Pročitajte i:  Samsung zahteva od nezavisnih servisa da prijavljuju kupce koji koriste neoriginalne delove

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: