BIZIT plus

Microsoft 365: Explorer odlazi u avgustu

O sudbini Internet Explorera se raspravlja već neko vreme, iako su mnogi zaboravili da uopšte postoji. Kompanija Microsoft je još u oktobru 2020. objavila da mu je definitivno kraj, ali da će se od njega odustajati polako i oprezno.

PCPress.rs Image

Sve se odvija po planu, a konačan kraj za Explorer stiže sa verzijom Windows 11, budući da pregledača neće biti onog trenutka kada korisnici pređu na novu verziju operativnog sistema. Microsoft 365 korisnici se poslednjih dana podsećaju da aplikacije i servisi s podrškom za Internet Explorer 11 prestaju 17. avgusta. Oni koji nakon tog period budu pokušavali da se povežu s Microsoft 365 aplikacijama neće naići na iskustvo kakvo očekuju.

Internet Explorer 11 desktop aplikacija podršku potpuno gubi tek u junu 2022. godine, pa će se korisnici nakon toga automatski preusmeravati na Microsoft Edge. Do tada će se sve dešavati postepeno, budući da Explorer još uvek ima svoje korisnike. Sajtovi koji rade samo na Internet Exploreru 11 već sada mogu da se otvore i preko Microsoft Edge u IE modu, koji može da se aktivira preko edge://settings/defaultbrowser, te ‘Allow sites to be reloaded in Internet Explorer’. Korisnici koji i nakon 17. avgusta budu pokušavali da koriste Microsoft 365 servise neće dobijati podršku, neće biti novih opcija, te će i najtvrdoglaviji ljubitelji Internet Explorera biti prinuđeni da pređu na modernije pregledače.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

PCPress.rs Image

Microsoft je nedavno objavio listu funkcija i aplikacija koje će biti onesposobljene sa verzijom Windows 11. Na spisku se našao i Internet Explorer, a kao zamena se preporučuje Microsoft Edge. Korisnicima kojima Explorer i dalje bude bio potreban za otvaranje starijih aplikacija moći će da koriste pomenutu Microsoft Edge IE Mode funkciju, budući da može da otvara i zastarele softvere koje na novim pregledačima ne funkcionišu. I ta usluga ima rok trajanja, pa Microsoft Edge IE Mode neće funkcionisati kada su Microsoft 365 servisi i aplikacije u pitanju.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: