Data centri 2024

Microsoft će platiti FTC-u 20 miliona dolara za prikupljanje podataka o deci

Microsoft je promenio proces kreiranja Xbox naloga kako bi sprečio prikupljanje podataka od maloletnih korisnika.

PCPress.rs Image

Privatnosti dece na mreži

Microsoft će morati da plati 20 miliona dolara kako bi izmirio optužbu koje je podigla Federalna trgovinska komisija (FTC). Komisija navodi da je kompanija prekršila Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA). U žalbi koju je podnelo DOJ u ime FTC-a, odeljenje je optužilo tehnološkog giganta da prikuplja informacije o maloletnim korisnicima Xbox-a. Zatim, kompanija je optužena da zadržava njihove podatke čak i bez pristanka njihovih roditelja. Kako bi mogli da igraju Xbox igre i koriste usluge kao što je Xbox Live-a, korisnici moraju da se registruju za nalog i zatim upišu svoje lične podatke. Ti podaci uključuju svoje puno ime, adresu e-pošte i mesto rođenja.

Do 2021. godine, od korisnika je tražen i broj telefona. Zatim, korisnici su morali da se slože sa Microsoft-ovom politikom oglašavanja. FTC je utvrdio da je Microsoft samo od korisnika mlađih od 13 godina tražio da njihovi roditelji završe proces registracije. Međutim, taj vid verifikacije je tražen nakon što su već upisali svoje lične podatke. Navodno, od 2015.godine do 2020.godine Microsoft je prikupljao i zadržavao podatke od maloletnih korisnika, čak i ako njihovi roditelji nisu završili proces registracije. Prema COPPA zakonu, online usluge i veb sajtovi moraju da dobiju proverljivu saglasnost roditelja pre korišćenja bilo kakvih ličnih podataka dece.

Pročitajte i:  Olakšana popravka Microsoft Surface uređaja 

Kompanija je otkrila tehničku grešku

Takođe, FTC je objasnio da Microsoft kombinuje korisničku oznaku igrača sa jedinstvenim trajnim identifikatorom koji može da deli sa programerima trećih strana. To važi čak i za naloge u vlasništvu maloletnih korisnika. Korporativni potpredsednik (Xbox-a), Dave McCarthy, naveo je da Microsoft nije namerno zadržavao dečije naloge koje nisu popunili njihovi roditelji. Kompanija je otkrila tehničku grešku koja je prouzrokovala zadržavanje podataka. Inženjerski tim je izbrisao podatke o deci nakon što je rešio problem. „Podaci nikada nisu korišćeni, deljeni ili monetizovani“.

Pored kazne od 20 miliona dolara za podmirenje troškova FTC-a, od Microsoft-a će se takođe zahtevati da promeni proces kreiranja naloga za maloletne korisnike. Tehnološki gigant je već ažurirao proces. Kompanija će prvo traži nečiji datum rođenja i ako je potrebno, traži saglasnost roditelja pre nego što od korisnika zahteva da unesu bilo koju drugu informaciju koja se može identifikovati. Zatim. od korisnika mlađih od 13 godina koji su otvorili nalog pre maja 2021.godine biće traženo da im roditelji ponovo verifikuju nalog u narednim mesecima.

Pročitajte i:  Microsoft je predstavio Team Copilot

FTC zahteva od Microsoft-a da uspostavi sistem koji će izbrisati sve lične podatke koje prikupi od dece u roku od dve nedelje. Podaci moraju da budu obrisani čak iako njihovi roditelji ne završe kreiranje naloga. FTC želi da kompanija obavesti izdavače video igara ako su lični podaci deteta kompromitovani. Microsoft to mora da uradi na vreme kako bi ih decu zaštitio COPPA zakon. Microsoft je već primenio izmene u svom procesu registracije. Međutim, predlog i dalje mora da odobri savezni sud pre nego što stupi na snagu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,