BIZIT plus

Microsoft deset godina kasnije: Živimo u Windows 10 svetu

Pre samo 10 godina niko ni je mogao ni da zamisli na koje će se sve načine menjati to kako Microsoft barata svojim operativnim sistemom, a sve je postalo jasnije kada je nakon Windows 8 promašaja na scenu stupio Windows 10.

PCPress.rs Image

Tako bi kompanija pre Windows-a 10 na svakih nekoliko godina objavljivala novu verziju operativnog sistema, te bi svaki novi računar imao i poslednji Windows. Početkom 2010. Windows se nalazio na 94% od ukupnog broja računara, pa je 68% imalo Windows XP koji se pojavio 2001. godine, dok je ostalih 23% koristilo Vista iz 2007. Windows 7 je u to vreme imao tek nekoliko meseci, te je zauzimao tek 9% od ukupnog tržišta, što se promenilo sredinom decenije, kada je osvojio najveći deo kolača, i našao se na 62% uređaja.

Windows 8 i 8.1 su 2015. zajedno imali tek 21%, a Windows XP je i dalje držao oko 14%, dok se Vista spustila na samo 3% od ukupnog broja kompjutera. Onda se u julu 2015. pojavio Windows 10, a trebalo mu je oko šest meseci da pretekne Windows 8 i 8.1, i 18 meseci da prestigne i Windows 7. Tako se danas nalazi na 65% računara, dok se Windows 7 zadržao na 25%. Kada podrška za Windows 7 bude prestala 14. januara 2020. očekuje se da se korisnici okrenu verziji 10.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

retro izdanje operativni sistem windows 1.0

Mnogo je razloga za uspon Windows-a 10, a uprkos brojnim problemima, posebno tokom 2019. godine. Novi operativni sistem bio je i velika promena u Microsoft strategiji, a počev od toga da su korisnici tokom prve godine Windows 10 mogli da preuzmu besplatno. Od tada operativni sistem dobija po dva velika ažuriranja svake godine, i to ponovo besplatno.

Tu je, naravno, i mnogo problema, pa su neki korisnici na početku Windows 10 dobili protiv svoje volje, pa se tokom prve godine dobar deo njih vratio na Windows 7. Mnogo se brinulo i o privatnosti korisnika, ali eksperti tvrde da je dovoljno da se za bolju bezbednost samo isključi Cortana. Uprkos tome Windows 10 je doneo velike promene, a pretpostavlja se da će tu biti i narednih 10 godina, te da se Windows 20 neće pojaviti tokom sledeće decenije.

Izvor: PC Gamer

Facebook komentari: