BIZIT plus

Microsoft Dynamics AX – integrisao poslovanje KBC Zagreb

KBC Zagreb zapošljava više od 4.000 zdravstvenih radnika. Od osnivanja 1942. godine do danas, u ovoj bolnici uspostavljaju se novi standardi i uvode novi postupci koji se u regionu, ali i širom sveta, prihvataju kao deo redovne prakse. Upravo ovde je 1988. godine obavljena prva vantelesna oplodnja, 1983. uspešno je obavljena prva transplantacija koštane srži, a 1988. i prva transplantacija srca u ovom delu Evrope.

in2 dynamics

Poslovna situacija

Konstantan rast broja pacijenata u Kliničko‑bolničkom centru Zagreb neminovno je doveo do novih poslovnih zahteva, poput potrebe za automatskim nadzorom ugovaranja, praćenjem zakonskih obaveza, podrške B2B poslovanju i implementaciji novih poslovnih metoda.

Kombinacija Microsoft Dynamics AX‑a i IBIS‑a (Integrisanog bolničkog informacionog sistema) obezbedila je standardizaciju i integraciju poslovnih procesa računovodstva, finansija, nabavke i upravljanja zalihama, i ujedno podržala specifičnosti velikih državnih bolnica. Poseban naglasak stavljen je na veću operativnu efikasnost i upravljivost sistema u oblasti nabavke i finansijske kontrole, na standardizaciju toka ključnih poslovnih procesa (workflow) i veću sigurnost i tačnost poslovnih informacija.

Uzevši u obzir veličinu i kompleksnost poslovnih procesa Kliničko‑bolničkog centra, projekat je, očekivano, naišao na određene izazove, među kojima je bilo prilagođavanje rešenja specifičnim poslovnim procesima u zdravstvu u skladu sa lokalnim zakonima, specifičnostima budžetskog knjigovodstva i posebnim zahtevima Zavoda za zdravstveno osiguranje. Svaki od izazova brzo je i uspešno prevaziđen, a neke od najvažnijih dorada standardnog AX rešenja su:

 • prevod Microsoft Dynamics AX‑a sa engleskog jezika,
 • podrška za lokalni PDV (poreske knjige, poreske prijave, obračun PDV‑a i fiskalizacija),
 • podrška za vođenje budžeta,
 • planiranje potrošnje i kontrola finansijskih troškova prema tipu potrošnje u bolnicama,
 • planiranje javne nabavke prema Zakonu o javnim nabavkama,
 • farmaceutsko poslovanje,
 • preuzimanje i učitavanje podataka sa/iz liste lekova i
 • specifikacije plaćanja.

Prednosti rešenja

Pet ključnih prednosti implementiranog rešenja su:

 • standardizacija i integracija poslovnih procesa u jedinstvenu platformu,
 • implementacija toka radnih procesa prema ključnim poslovnim procesima,
 • unos podataka kada se kreiraju,
 • unapređena operativna efikasnost i pregled aktivnosti i
 • ažurno poslovno izveštavanje.

www.in2dynamics.rs

microsoft-dynamics-ax-2014“Microsoft Dynamics AX je integrisan poslovni informacioni sistem koji pokriva sve procese za podršku bolničkom poslovanju. Budući da je ovo prva implementacija standardnog ERP rešenja u državnoj bolnici, sistemski radimo na prilagođavanju svojih poslovnih procesa standardnom ERP rešenju kako bismo obuhvatili i iskoristili sve funkcionalnosti koje AX pruža.“

BORISLAV BOGNERAX rukovodilac projektaKliničko‑bolnički centar Zagreb

IN2_logo_trasparentN2 Dynamics je deo IN2 grupe, koja obuhvata 12 preduzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Grupa se bavi implementacijom Microsoft i Oracle ERP, CRM i BI sistema, ali i razvojem sopstvenih rešenja namenjenih privredi, javnom sektoru i finansijskim institucijama.

Osnovana 1992. godine, IN2 grupa danas se može pohvaliti iskustvom od 300 projekata i statusom Microsoft Partnera godine za 2013. Sa više od 500 stručnjaka iz različitih oblasti, grupa je dokazani lider u regionu.

Nataša Vujičić

 (Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari: