Računari i Galaksija

Microsoft, Google i Facebook protiv izraelskog prodavca spyware opreme

Nekoliko gigantskih firmi, uključujući Microsoft, Google, Cisco i VMWare, se pridružilo borbi protiv izraelske kompanije NSO Group. Akciju je pokrenuo Facebook, a kada je WhatsApp 2019. godine tužio ovu kompaniju zbog prodaje spyware opreme.

PCPress.rs Image

Tužba se zasniva na tvrdnji da je oprema kompanije NSO Group korišćena tokom napada na 1.400 uređaja, a preko ranjivosti u okviru WhatsApp servisa. Optužena kompanija je pokušala da se pozove na „međunarodni imunitet“, budući da opremu prodaje i stranim vladama, ali je ovaj zahtev u julu odbačen. Microsoft je u jednom saopštenju objasnio da NSO Group nikako ne bi smela da dobije imunitet, budući da su poslovi kojima se bavi više nego zabrinjavajući, te bi imunitet samo omogućio da se i dalje bavi opasnim radnjama, bez ograničenja koja donose zakonski okviri.

PCPress.rs Image

Ističe se da bi alati NSO Group mogli da budu vrlo opasni ukoliko dođu u pogrešne ruke, pa bi opasnost bila daleko veća ukoliko bi do ove spyware opreme došle i privatne kompanije. Radi se o tome da vlade moraju da brinu o odnosima sa drugim zemljama, te o bezbednosti građana, dok privatne kompanije nemaju takvih briga. Mnogi izveštaji ukazuju na to da je oprema kompanije NSO Group prethodnih godina korišćena za napade na novinare i političke disidente, pa su meta bili i zaposleni agencije Al Jazeera, španski političari i meksički novinari.

Pročitajte i:  Google Podcasts sada ima konačan datum gašenja

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,