BIZIT 2022

Stručnjaci Vertiva predviđaju važnost javne usluge data centara u 2021. godini

Kako se svet suočen s pandemijom COVID-19 naizgled preko noći premestio online, važnost data centara i neumoljivo oslanjanje na njih u svim slojevima života postali su trajna priča u krizi. Ta će se stvarnost na nove načine manifestovati u 2021. kada će data centri i povezani IT sistemi izaći iz pandemije kao četvrta ključni resurs (uz vodu, struju i plin), zajedno sa svim očekivanjima i odgovornostima koje iz toga proizlaze. Navedeno je svrstano među nadolazeće trendove za data centre u 2021. godini koje su identifikovali stručnjaci iz Vertiva, globalnog dobavljača kritične digitalne infrastrukture i rešenja za kontinuitet poslovanja.

PCPress.rs Image

Data centri dugo drže visoke standarde dostupnosti, ali pomak prema javnom položaju biće primetan na dva načina. Prvo, velika očekivanja o dostupnosti mreže proširiće se duboko u ruralna i udaljena područja, donoseći kritične aplikacije većem delu stanovništva. To će povećati pritisak na data centre da održe vezu čak i na spoljašnjem edge-u svojih mreža. Drugo, izbrisaće se svaka razlika između dostupnosti i povezanosti, budući da mogućnost osiguravanja i zaštite veze na sve više distribuiranih hibridnih mreža postaje nužnost, baš kao i svaka tradicionalna mera neprekidnog rada data centra.

“Data centri se već neko vreme kreću prema statusu javnih usluga, ali pandemija je iskristalisala potrebu za uspostavljanjem neke vrste službene zaštite koja je uobičajena za druge javne usluge. Pritom se ne radi samo o radu od kuće, iako je i to jedan deo. Još važnije, radi se o potpori digitalne ekonomije u njenom najkritičnijem obliku, koji uključuje povećano korištenje telemedicine i zdravstva, pojačanu e-trgovinu i globalne telekomunikacije i masovne medije.”, rekao je Gary Niederpruem, glavni direktor za strategiju i razvoj u Vertivu.

Pročitajte i:  Vertiv VRC-S Edge-Ready micro data centar

PCPress.rs Image

Pandemija je efikasno uspostavila novu polaznu osnovu za digitalnu infrastrukturu kako se industrija prilagođavala i na kraju prešla preko globalnog zatvaranja. U tom kontekstu, stručnjaci kompanije Vertiv identifikovali su još nekoliko nastajućih trendova koje treba pratiti u 2021. godini:

  • Ubrzana digitalizacija: COVID-19 imaće trajni učinak na radnu snagu i IT sisteme koji podržavaju novi model rada od kuće. Stručnjaci Vertiva očekuju da će se ulaganje u IT infrastrukturu podstaknuto pandemijom nastaviti i širiti, omogućujući sigurnije, pouzdanije i učinkovitije radne mogućnosti na daljinu. Vidljivost i upravljanje na daljinu postaće najvažniji za uspeh ovog modela rada od kuće. Već su se pojavile mogućnosti servisa na daljinu, kako bi se smanjila potreba za pozivima za servis na licu mesta, a ta će se praksa verovatno nastaviti dugo nakon pandemije. Svi oprezni koraci preduzeti rano u krizi biće ubrzani kako pandemija ulazi u 2021. godinu, a organizacije te promene ne prihvataju kao privremeni zaobilazak, već kao trajnu adaptaciju načinu rada i poslovanja. S vremenom će se promeniti ono što se radilo na licu mesta u odnosu prema onome što se radilo na daljinu, a promenu će pokrenuti kupci koji žele da minimalizuju svoju prisutnost na licu mesta. To daje prednost povezivanju, daljinskom nadzoru, analizi podataka, pa čak i veštačkoj inteligenciji za donošenje odluka.
Pročitajte i:  Rainer Stiller imenovan za glavnog direktora marketinga kompanije Vertiv

PCPress.rs Image

“Oporavak zahteva promenu načina razmišljanja većine organizacija. Nema povratka. Potrebno je resetovanje usredsređeno na pomeranje ka napred.”, rekao je John-David Lovelock, ugledni potpredsednik za istraživanje u Gartneru.

  • Donošenje mogućnosti velikih data centara u male prostore i edge: Današnji je edge kritičniji i složeniji, on je funkcionalno proširenje data centra, a ne IT ormar iz prošlosti. Troškovi i složenost sprečili su primenu najboljih praksi data centara u tim prostorima, ali i to se menja. Vertivovi stručnjaci predviđaju kontinuirani fokus na dovođenje hyperscalea i mogućnosti velikih preduzeća na edge lokacije. To uključuje veću inteligenciju i kontrolu, veći naglasak na dostupnost i upravljanje toplotom te veću pažnju na energetsku efikasnost u svim sistemima.

“Gde god postoji velika gustina obrade podataka, postojaće potražnja za edge računarstvom. Ta će potražnja i razmeri zahtevati otporniju i inteligentniju edge infrastrukturu. „Primetno je širenje edga u mnogim zemljama, a na kraju će se proširiti i na tržišta u razvoju. Razmeštanje edga takođe je usko povezano s drugim ključnim trendovima kao što su 5G i održivost okoline, a integracija edge mesta s energetskim mrežama može podržati prelaz prema obnovljivim izvorima energije.” rekao je Giordano Albertazzi, predsednik kompanije Vertiv za Evropu, Bliski Istok i Afriku (EMEA).

PCPress.rs Image

  • Tema 5G mreže okreće se prema potrošnji i energetskoj efikasnosti: U ovoj ranoj fazi planiranja i pokretanja 5G-a, rasprava se usredsredila na krajnje blagodati tehnologije – povećanu širinu pojasa i smanjeno kašnjenje, kao i aplikacije koje će to omogućiti. No, kako mnoge zemlje započinju s uvođenjem 5G-a 2021. godine, a rani korisnici počinju da koriste širinu i opseg, fokus će se prebaciti na značajno povećanje potrošnje energije koju donosi 5G i strategije za efikasnije i delotvornije korišćenje. Zgušnjavanje mreže potrebno za potpuno ostvarivanje obećanja o 5G, neizbežno dodaje povećanu potrebu za energijom – procenjuje se da je 3,5 puta veća od 4G. U sledećoj godini usredsrediće se na upravljanje tim značajnim povećanjem potrošnje energije istraživanjem učinkovitijih proizvoda i praksi.
  • Održivost dolazi u prvi plan: 5G je jedan deo šire priče o održivosti. Kako se širenje data centara nastavlja, pa čak i ubrzava, posebno u hyperscale prostoru, pružaoci usluga u cloudu i pohranjivanju suočavaju se s povećanom kontrolom zbog potrošnje energije i vode. Intenziviranje razgovora o klimatskim promenama i promena političkih vetrova u Sjedinjenim Američkim Državama i na globalnom nivou samo će povećati fokus na industriju data centara, koja čini približno 1% globalne potrošnje energije. U nadolazećoj godini dogodiće se talas inovacija usmerenih prema energetskoj efikasnosti u celom sistemu data centara. Prednosti za operatore data centara su jasne, počevši od smanjenja troškova, poštovanja postojećih i predviđenih zakona i goodwill-a koji dolazi s uspostavljanjem vodeće pozicije u globalnom pokretu za održivost. Potražite važne inovacije u prostoru data centra, posebno u području upravljanja toplotom.
Pročitajte i:  Vertiv: Ekološki održivo hlađenje data centara

PCPress.rs Image

Za više informacija o trendovima u industriji u 2021. godini i celokupnom portfoliju rešenja kompanije Vertiv za data centre i komunikacijske mreže posetite Vertiv.com.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: