Microsoft i HoloLens za vojnike

Nakon godina kontroverzi Microsoft je od američke vojske dobio prvu narudžbinu za HoloLens uređaje. Na projektu se radi još od 2018. godine, a u pitanju je saradnja koju mnogi ne odobravaju.

PCPress.rs Image

Kompanija je pre četiri godine za projekat dobila 480 miliona dolara, kako bi američke vojnike opremila holografskim uređajima uz pomoć kojih bi lakše locirali neprijatelje na bojnom polju. Novi uređaji bi trebalo da donesu prednost u borbi, te da omoguće da se reaguje brže od neprijateljskih trupa.

Uređaji proširene realnosti trebalo bi da ponude više informacija, na osnovu kojih bi vojnici donosili preciznije odluke, a Microsoft je 2018. obećao 120 hiljada jedinica. Sprava koja se nosi kao naočare projektuje virtuelne slike u prizore iz stvarnog sveta, a korisnik može da ih menja uz pomoć običnih pokreta ruku.

HoloLens je prvi put najavljen u januaru 2015. godine, ali dugo nije bio dostupan na tržištu. Naočare koje su namenjene vojnim potrebama imaju termalno očitavanja, funkciju za bolju preglednost u noćnim uslovima, te za očitavanje vitalnih znakova.

Pročitajte i:  Windows kopiranje pomoću AI 

PCPress.rs Image

Nakon ozbiljnih testiranja objavljeno da da su prvi HoloLens uređaji spremni za isporuku, a bazirani su na prethodnim naočarima za proširenu realnost. Projekat je ranije zaustavljan zbog protesta radnika koji ne žele da učestvuju u kreiranju naprava za bojno polje, pa ostaje da se vidi hoće li ponovo podići glas, ili se pak nešto promenilo.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,