BIZIT plus

Microsoft i Qualcomm razvijaju poseban čip za AR naočare

Kompanije Microsoft i Qualcomm potpisale su ugovor o partnerstvu koje se odnosi na razvoj posebnog čipa, specijalizovanog za AR uređaje. Za sada one nisu objavile mnogo podataka o tome kakvi bi to čipovi mogli da budu, kao i u kojim proizvodima će se upotrebljavati, ali su obećale da će ti uređaji biti lagani i energetski efikasni. Ako čitamo između redova, mogli bismo da na osnovu njihovih izjava očekujemo (između ostalog) AR naočare koje će imati dugotrajne baterije.

ar naočare

Za razvoj će se upotrebljavati i softver ove dve kompanije, kao što su Microsoft Mesh, alat za virtuelnu kolaboraciju, kao i Snapdragon Spaces XR, Qualcomm-ov razvojni sistem. Nije precizirano na kojoj platformi bi AR naočare radile, ali s obzirom na to ko ih razvija, očekivano je da budu zasnovane na Windows OS-u.

Ovo partnerstvo ne predstavlja iznenađenje za poznavaoce prilika. Microsoft već duži vremenski period planira da učini AR uređaje prihvatljivijim i kranjim korisnicima, jer je njihov HoloLens sistem namenjen isključivo za poslovne potrebe. Qualcomm bi razvojem AR čipa obezbedio sebi dobru poziciju na novoj grani tržišta koje će sigurno imati veliku stopu rasta u narednim godinama.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: