Microsoft, IBM i Samsung imaju najviše AI patenata

Nedavni izveštaj nemačke kompanije za istraživanje tržišta IPlytics pokazuje da Microsoft ima najveći broj patenata vezanih za AI, 18.363, od januara, nakon kog sledi IBM sa 15.046. Tehnički gigant Samsung Electronics drži treće mesto po broju patenata vezanih za veštačku inteligenciju sa 11.243.

PCPress.rs Image

Među prvih 10 kompanija, pet, uključujući Qualcomm i Google koji su zauzeli četvrto, odnosno peto mesto, ima sedište u SAD-u, dve u Japanu, jedna u Južnoj Koreji, jedna u Holandiji i jedna u Nemačkoj, pokazuje izveštaj. Listu prvih deset kompanija po broju podnesenih patenata još čine Philips, Siemens, Sony, Intel i Canon. Kompanije iz Kupertina nema među prvih deset po broju podnesenih patenata iz oblasti veštačke inteligencije.

Broj patenata vezanih za AI godišnje skočio je sa 22.913 u 2008. godini na 78.085 u 2018. godini, kada je više tehnoloških kompanija započelo da se bavi replikacijom ljudske inteligencije pomoću mašina za upotrebu u širokom spektru industrija. Čak postoje i podaci za ovu godinu, koji su doduše polovični, no svejedno se navodi 9085 podnesenih patenata.

Pročitajte i:  OpenAI i problem kloniranja glasa

PCPress.rs Image

„Što je više zemalja u kojima je izum patentiran, to je veći percipirani međunarodni tržišni potencijal za patentirani izum“, navodi se u studiji.

Istraživanje obuhvata razdoblje od 2008. godine pa se uočava da je samo 2015. godine zabeležen pad broja podnesenih patenata, dok je svih ostalih godina zabeležen rast broja podnesenih patenata u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: Manufacturing.net

Facebook komentari: