Microsoft investira dve milijarde dolara u samoupravljiva vozila

Microsoft se u sklopu novog projekta udružuje sa Cruise – podružnicom kompanije General Motors, koja je zadužena za samoupravljive modele automobila. Cilj je da se ubrza komercijalizacija autonomnih vozila, a Microsoft u projekat donosi i investiciju od dve milijarde dolara.

PCPress.rs Image

U Cruise su prethodno investirali i Honda i General Motors, pa ukupna vrednost sa investicijom kompanije Microsoft stiže do 30 milijardi dolara. Microsoft i Cruise time ulaze u dugoročno strateško partnerstvo, što je prvi put da se softverski gigant ozbiljno interesuje za tehnologiju samoupravljivih vozila. Cruise će kao deo dogovora koristiti i Azure – cloud computing sistem kompanije Microsoft, a kako bi što pre uvećao prihode od prodaje autonomnih vozila.

Iz kompanije Microsoft ističu da je ulaganje u nove tehnologije važno za napredak čovečanstva, pa to važi i za modernizaciju transporta putnika. Cilj je da autonomna vožnja postane mejnstrim, te da samoupravljiva vozila postanu dominantna na putevima širom sveta. Cruise, zajedno sa konkurentskim firmama kao što je Waymo, već radi na tome, pa je već počeo sa testiranima svog prvog potpuno autonomnog modela na ulicama San Franciska. U pitanju je Cruise Origin, automobil bez volana, koji je kompanija po prvi put predstavila 2020. godine. Vozilo je dizajnirano tako da može da poveze više putnika.

Pročitajte i:  Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

Microsoft je do sada odsustvovao iz trke za razvoj novih samoupravljivih modela, ali se to sada menja, budući da su u igri velike zarade, te pristup informacijama koje će oblikovati novo doba.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,