VMware-vForum

DuckDuckGo: Uspon bezbednog internet pretraživača

Pretraživač DuckDuckGo, koji se fokusira na bezbednost korisnika, nastavlja da raste, a u januaru je oboren rekord u broju dnevnih pretraga.

PCPress.rs Image

Privatnost internet građana je svakoga dana sve više ugrožena, pa potreba za bezbednim načinima pretrage konstantno raste. Pretraživač DuckDuckGo postoji već neko vreme, budući da radi od 2008. godine. U poslednjih nekoliko godina se bitno promenio, te privukao veći broj korisnika koji su na vreme shvatili da im je potreban pretraživač koji ne čuva podatke. Budući da ne zloupotrebljava informacije o korisnicima u marketinške svrhe, u okviru ovog pretraživača nema reklama ni kolačića, a kombinacija sa TOR softverom ga čini potpuno anonimnim.

DuckDuckGo je alternativa svim drugim pretraživačima, a procenjuje se da će postajati sve popularniji, budući da sprečava zloupotrebu podataka. Ovaj pretraživač ne koristi podatke sa Googlea, a korisnici svaki put „kreću od nule“, budući da se ne čuva ni istorija pretraživanja, niti bilo koji drugi podaci uz pomoć kojih se na drugim pretraživačima kreiraju korisnički profili.

PCPress.rs Image

Budući da je sve više onih koji brinu o svojoj bezbednosti na internetu, DuckDuckGo iz godine u godinu beleži sve veći rast. Tako je tokom 2020. godine zabeležio rast od čak 62% kada je broj dnevnih pretraga u pitanju. U januaru 2021. godine prosečan broj dnevnih pretraga iznosi oko 90 miliona, a 11. januara je taj broj premašio 102 miliona, čime je postavljen novi rekord.

Pročitajte i:  Google-ov novi Play Partner Program za igre će ponuditi jedinstvene alate za programere igara

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,