ERP 2024

Microsoft izdaje sopstvenu aplikaciju za podešavanje sistema (System Tuning App) za Windows 10, 11

Ljubitelji čistog računarskog napajanja oduvek su želeli da pažljivo prate sve aspekte svog sistema kako bi osigurali maksimalne performanse.

PCPress.rs Image

Zašto je trebalo toliko dugo?

Nekada je to bila neophodna navika jer smo imali posla sa sporim čvrstim diskovima, naduvenim softverom i operativnim sistemima za koje se znalo da se vremenom šire dok nisu postali neupotrebljivi. Stvari su sada mnogo drugačije, zahvaljujući SSD-ovima. Ali još uvek postoji mesto za besplatne uslužne programe koji nam omogućavaju da povremeno izvršimo „proveru zdravlja“ na našim računarima. Iako su aplikacije kao što je CCleaner ranije bile preferirani uslužni program i još uvek su za neke, Microsoft sada ima besplatan uslužni program koji nudi sličnu funkcionalnost za Windows 10 i 11.

Program je dostupan u Microsoft Store-u i prikladno je nazvan PC Manager. Trenutno je dostupan samo kao beta verzija, ali je malo preuzimanje i prilično je brzo. Sve u svemu, dizajniran je da „poveća performanse vašeg računara“, navodi Microsoft. To je one-stop shop za teoretsko ubrzanje vašeg računara omogućavajući vam da izbrišete nepotrebne fajlove, da prekinete aplikacije koje troše memoriju i da upravljate postavkama za skladištenje i pokretanje. Kombinuje različite oblasti operativnog sistema Windows u jedinstvenu aplikaciju, čineći brz način da ponovo proverite neka podešavanja. Kada instalirate i pokrenete aplikaciju, ona će se automatski pričvrstiti na desnu stranu ekrana. Međutim, zbog njegove veličine, verovatno ne želite da ga držite otvorenim jer je prilično velika za aplikaciju dizajniranu da bude dokovana. Microsoft je trebalo da ga napravi u punoj veličini kao tradicionalnu desktop aplikaciju ili da ga napravi tako da ga možete minimizirati na sistemsku paletu. Možete ga samo zatvoriti ili ostaviti na traci zadataka. Bez obzira na to, glavni meni nudi četiri odeljka.

Pročitajte i:  Windows 11 dobija ugrađeni skener QR kodova: Evo kako da ga koristite

Health Check vam pokazuje eventualno nepotrebne fajlove kao što su keš browsera i sistema, fajlove evidencije i privremene fajlove. Ovde takođe možete da onemogućite stavke za pokretanje, ali to daje samo „nisko, srednje, visoko“ rangiranje za količinu sistemskih resursa koje koriste. Klikom na Storage Manager otvaraju se dve nove opcije koje vam omogućavaju da izbrišete još više stranih fajlova ili tražite fajlove određene veličine. Klikom na Deep Cleanup vrši se skeniranje sistema i prikazuje vam čak više fajlova nego što je pronašla provera zdravlja, a sve su iz Windows-a i njegovih aplikacija. Takođe možete „upravljati velikim fajlovima“ tako što ćete izabrati tip i veličinu i pustiti da vam pokaže šta imate na uređaju za skladištenje. Ovo je jednostavan način da pronađete određene fajlove za koje možda niste svesni da zauzimaju prostor, iako je najveća dozvoljena veličina datoteke >1 GB.

Poslednja dva segmenta aplikacije — Process Management and Startup Apps — omogućavaju vam da prekinete pokrenute programe i lako onemogućite aplikacije za pokretanje. Za vaše programe, pokazuje koji procesi su trenutno pokrenuti i koliko memorije koriste, što je takođe informacija dostupna u Task Manager-u. Možete samo baciti pogled na aplikaciju, odlučiti da koristi previše memorije i brzo je ubiti. Takođe možete da uključite i isključite stavke za pokretanje na osnovu njihovog rangiranja resursa. Ovde postoji izvesno dupliranje jer su „aplikacije za pokretanje“ takođe dostupne u Health Check oblasti.

Pročitajte i:  FTC pokreće istragu Microsoftovog dogovora sa Inflection AI

Konačno, Security tab na dnu vam omogućava da pokrenete Windows Update ili brzo promenite podrazumevani browser. Za čast Microsofta, to vas ne primorava da pređete na Edge. Umesto toga, pokazuje vam koji su browseri instalirani i omogućava vam da se uverite da je izabrana podrazumevana vrednost ili da je brzo promenite.

Sve u svemu, ovo je zgodna mala aplikacija. Brza je, lagana i izgleda kao vrsta alata bez nepotrebnih detalja. ako nemate ništa protiv da je koristite s vremena na vreme da proverite na našem računaru. Pošto je besplatan, nema štete ako ga isprobate, a ne bismo se iznenadili da vidimo da je ovo uklopljeno u buduće verzije Windows-a.

Izvor: Extremetech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,