ERP 2024

Sud odbacio poslednji pokušaj FTC-a da spreči Microsoft-ovu kupovinu Activisiona

Microsoft i Activision Blizzard mogu uskoro da zatvore akviziciju.

PCPress.rs Image

Kao glavna prepreka sada ostaje samo regulator u Velikoj Britaniji

Federalna trgovinska komisija je bila neuspešna u svom poslednjem pokušaju da obustavi Microsoft-ovu kupovinu Activision Blizzard-a vrednu 68,7 milijardi dolara. Sud je odbio zahtev agencije za hitnu obustavu presude koja dozvoljava nastavak dogovora u SAD. Sada je ostao samo regulator u Velikoj Britaniji kao glavna prepreka.

Privremena zabrana je doneta prošlog meseca kako bi se sprečilo da Microsoft i Activision zatvore akviziciju. Sud je sada odbio zahtev FTC-a za zabranu. Microsoft i Activision su sada slobodni da zaključe posao.

„Cenimo brz odgovor suda kojim se odbija predlog FTC-a za dalje odlaganje sporazuma sa Activision-om“, napisao je predsednik i potpredsednik Microsoft-a Brad Smith. “Ovo nas dovodi još jedan korak bliže cilju u ovom maratonu globalnih regulatornih pregleda.”

Sud je utvrdio da FTC nije dokazao svoje tvrdnje da će spajanje naškoditi potrošačima. FTC je saopštio da će se žaliti na odluku. Agencija je zatražila od okružnog suda koji je doneo odluku o preliminarnoj zabrani da blokira spajanje do žalbe. Nekoliko sati kasnije, sud je odbio taj zahtev.

Pročitajte i:  Microsoft vas podseća da napustite lokalne naloge na Windows 10

Još u decembru, agencija je želela da blokira ugovor i kao razlog navela da to šteti konkurenciji. Donošenje zvanične administrativne odluke zakazano je za početak avgusta. Agencija je tražila preliminarnu zabranu kako bi sprečila kompanije da zatvore spajanje dok se ne održi antimonopolsko suđenje. Međutim, rok za spajanje je 18. jul.

Ako kompanije ne završe spajanje do kraja roka, moraće ponovo da pregovaraju o uslovima

Microsoft i Activision Blizzard su očigledno uvereni da će zaključiti posao do krajnjeg roka. Akcije Activision-a biće uklonjene sa Nasdaq-100 indeksa, tako da bi kompanije mogle konačno da zaključe posao.

Ako kompanije ne urade spajanje do kraja roka, moraće da ponovo pregovaraju o uslovima ili da se slože da produže rok. U suprotnom, Activision može izabrati da uzme nadoknadu od 3 milijarde dolara od Microsoft-a. To je u ovom trenutku malo verovatno, jer obe kompanije žele da udruže snage.

Microsoft i Activision tek treba da reše probleme sa regulatorom u Velikoj Britaniji, koji je blokirao dogovor zbog zabrinutosti za igre u oblaku. Microsoft je uložio žalbu na tu odluku, ali su se kompanije i Uprava za konkurenciju i tržišta složile da odlože pravnu bitku. Apelacioni sud za konkurenciju (CAT), koji razmatra žalbe na odluke CMA, odlučiće da li će ta pauza stupiti na snagu.

Pročitajte i:  Novi AI planovi Microsoft-a - pretvaranje korisnika u crtanu animaciju

CMA je navela da Microsoft i Activision treba da restrukturiraju ugovor, ali je upozorila da bi taj potez mogao pokrenuti novu istragu o spajanju. Regulatorni organ je produžio rok za donošenje odluke do kraja avgusta. Regulator će imati više vremena da pregleda „detaljnu i složenu molbu” Microsoft-a. Međutim, CMA je navela da želi da donese odluku što je pre moguće. Prema izveštajima, Microsoft bi mogao da proda neka prava za igre u oblaku u Velikoj Britaniji kako bi se dogovor zaključio.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,