Microsoft: Kad zaposleni nisu spremni za rad od kuće

Mnogi veruju da znaju šta rad od kuće zapravo znači, ali je Microsoft tu da ponudi rezultate najnovijih istraživanja koja upućuju na to da su stvari malo drugačije nego što se mislilo.

Microsoft wallpaper on screens

Rad od kuće kompleksniji nego što se mislilo

Mnogi radnici su poslednjih meseci još bolje upoznali svoje stambene jedinice, budući da je veliki broj radnika zbog pandemije virusa korona zatvoren u kuće. Umesto od kolega, ideje se sada traže od zidova privatnih domova, a ispostavilo se da mnogi, u stvari, nisu bili spremni za rad od kuće.

Microsoft je, kao i mnoge druge kompanije, svoje zaposlene poslao kužama. Budući da je prošlo dovoljno vremena, već se proučavaju posledice novog radnog okruženja, a rezultati su nedavno objavljeni u Harvard Business Review. Zaključci donekle iznenađuju, te izazivaju zabrinutost za budućnost čovečanstva, a najpre zbog novih odnosa prema tehnologiji, Naime, veruje se da tehnološka pomagala poboljšavaju život, i to je u mnogim slučajevima tačno, ali ne kada je zaposleni kod kuće.

Pročitajte i:  Microsoft konačno donosi podršku za tastature i miševe za Xbox Cloud Gaming naslove

PCPress.rs Image

Problem u odnosu prema radnom vremenu?

Najveći problem je u tome što se promenio odnos prema radnom vremenu, tako da radni dan traje duže, pa zaposleni na sedmičnom nivou rade oko četiri sata više. Naučnici su pokušali da ovaj problem odgonetnu, te otkriju zbog čega radni dan u kući traje duže nego u kancelariji. Na kraju se došlo do zaključka da zaposleni odvajaju više vremena za privatne obaveze, pa zbog toga ranije počinju sa poslom, te kasnije završavaju. Problem je i u tome što tehnologija čini da se veruje da su zaposleni stalno dostupni, posebno kada su u karantinu.

Postoje i nešto pozitivnije strane rade od kuće, pa, na primer, zaposleni sada provode 10% više vremena na sastancima, što utiče na produktivnost i bolju saradnju. Radnici pored toga razmenjuju više poruka nego inače, što se objašnjava željom nadređenih da konstantno budu informisani o stanju svojih radnika, a ističe se da je dobrobit zaposlenih na prvom mestu, što je najkorisnija posledica novonastale situacije.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,