N Central domination

Korak u kosmos: NASA objavila novu fotografiju Saturna

Ono što Saturn na prvi pogled izdvaja od drugih planeta su prstenovi – najveći i najsjajniji u našem solarnom sistemu. Prostiru se na 280 hiljada kilometara od same planete, te su široki toliko da na njih može da stane šest planeta veličine Zemlje. Ipak, izgleda da Saturn neće zauvek tako izgledati, budući da su naučnici još 2018. došli do zaključka da gubi svoje prstenove.

PCPress.rs Image

Naime, tim eksperata je tom prilikom došao do zaključka da planeta ostaje bez prstenova brže nego što se prvobitno mislilo, te na planetu u samo jednoj sekundi padne oko 10 hiljada kilograma materijala iz prstenova. Materijal se na planetu spušta u obliku kiše, budući da se prstenovi, pored čvrstih materijala koji se polako dezintegrišu, sastoje i od komada leda. Na raspadanje materijala najviše utiče UV zračenje Sunca, te sudari sa manjim meteorima. Kada dođe do sudara, komadi leda se pretvaraju u tečnost, na koju potom deluje magnetno polje Saturna, te tako stvorena materija pada na planetu i sagoreva u njenoj atmosferi.

Pročitajte i:  Što niko pre nije video: Stižu nove slike svemira

Hubble Space teleskop agencije NASA predstavio je nedavno novu fotografiju ove planete, a kako bi se prstenovi sačuvali u arhivi, iako se nikome ne žuri, budući da se procenjuje da će ova Saturnova obeležja nestati u narednih 100 miliona godina.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,