BIZIT plus

Microsoft najavljuje nove planove u vezi sa veštačkom inteligencijom 

Kompanija će otkriti svoju “viziju veštačke inteligencije za hardver i softver”. 

PCPress.rs Image

AI PC 

Izgleda da će proleće biti veoma važno za Microsoft. Kompanija ima više događaja zakazanih tokom narednih nekoliko meseci. Ne samo što postoji događaj usredsređen na rad Copilot-a gotovo sigurno stiže i događaj za Xbox početkom juna a zatim se bliži i Build. Glavna konferencija za developere trebalo bi da se održi od 21. do 23. maja. Međutim, očigledno tri dana nisu dovoljna za sve što Microsoft želi da pokaže. 

Kompanija šalje pozivnice za privatni događaj koji će se održati 20. maja, dan pre početka Build-a. Detalji su oskudni. Microsoft navodi da će izvršni direktor Satya Nadella pokazati “viziju veštačke inteligencije za hardver i softver.” Neće biti online prenosa, ali novinari koji prisustvuju lično će prvi saznati vesti i imati priliku da vide demonstracije uživo. 

To što Microsoft ima “viziju veštačke inteligencije” koja se proteže preko hardverskih i softverskih linija poklapa se sa nedavnim izveštajima da kompanija priprema izlazak svojih prvih “AI PC-ova.” Očekuje se da će događaj uključiti barem verzije usredsređene na posao i komercijalne OLED Surface Pro 10 i Surface Laptop 6. 

Pročitajte i:  Kad AI generiše slike iz teksta u realnom vremenu

Verzije sistema namenjene potrošačima neće stići do kasnog proleća. Ipak očekuje se da će imati značajne nadogradnje procesora koji će doneti “velike performanse i efikasnost”. Planirano je da imaju Intel Core Ultra ili Snapdragon X Elite čipove sa NPU jedinicama. 

Navodno ovi čipovi mogu podržati napredne funkcije veštačke inteligencije koje Microsoft planira da dovede na Windows kasnije ove godine, poput Copilota i alata nazvanog AI Explorer. AI Explorer je opisan kao pretraživač vremenskog rasporeda svih vaših aktivnosti na uređaju. 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *