Promene koje je Microsoft napravio na Windows-u u Evropi da bi se uskladio sa DMA

Još u novembru 2023. godine, Microsoft je najavio da će napraviti neke promene na Windows-u kako bi se uskladio sa Digital Markets Act-om (DMA) Evrope, koji je sada na snazi.

PCPress.rs Image

Promene u načinu funkcionisanja Windows-a, LinkedIn-a, Edge-a i Bing-a u Evropi u skladu Digital Markets Act

Pre nekoliko dana, i Google je napravio modifikacije svoje usluge pretrage i Chrome browsera, a sada je Microsoft potvrdio početak implementacije nekoliko revizija širom Windows-a, Bing-a, korisničkih podataka i LinkedIn-a.

Kakve promene Microsoft uvodi u Windows?

Microsoft je već u novembru objavio DMA promene na Windows-u kao preview, ali sada ove dizajnerske izmene postaju opšte dostupne svim korisnicima u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP). Ove nadogradnje se sada uvode i biće automatski instalirane putem Windows Update-a do aprila 2024. godine.

Microsoft se pohvalio da Windows već ispunjava neke osnovne zahteve DMA. Na primer, zakon zahteva da korisnici operativnog sistema mogu instalirati aplikacije i druge prodavnice bez intervencije i eksplicitne dozvole od strane Redmond tehnološke firme; Windows to već omogućava. Slično tome, developeri softvera i distributeri mogu da uspostave direktnu komercijalnu vezu sa svojim korisnicima radi plaćanja, promocije, identiteta i deljenja podataka; Windows to takođe već omogućava.

Međutim, Microsoft je ipak morao da implementira neke promene u Windows-u da bi se uskladio sa DMA. Internet browseri Edge i Bing sada mogu biti deinstalirani sa Windows-a kroz standardne procese uklanjanja umesto nečeg zamršenog i teškog za prosečnog korisnika. Važno je napomenuti da veb developeri trećih strana sada mogu koristiti dokumentaciju i smernice kompanije Microsoft da bi ponudili funkcionalnost pretrage putem bilo kog browsera kada se koristi polje za pretragu na traci zadatka u Windows-u. Na isti način, developeri mogu koristiti vidžete da popune podatke iz vesti trećih strana na isti način kao što to radi Microsoft Edge. Naposletku, korisnici Windows-a u EEP-u više neće biti automatski prijavljeni na Microsoft Start usluge, Edge i Bing kada postavljaju računar.

Šta je sa korisničkim podacima koji se koriste u Windows-u?

Prilično interesantna promena u načinu rukovanja korisničkim podacima na Windows računarima je ta da će Microsoft osigurati da bilo koji podaci koje prikuplja iz aplikacija koje nisu Microsoft neće biti korišćeni od strane firme u konkurenciji sa provajderima aplikacija. Dodatno, Redmond gigant će takođe ponuditi nove ekrane za pristanak kada korisnicima pruža izbor da kombinuje podatke Windows-a sa podacima drugih Microsoft usluga i proizvoda.

I LinkedIn ima neke promene

Kada je reč o korisnicima LinkedIn-a, Microsoft im omogućava da diskonektuju LinkedIn sa drugih usluga kao što su one koje se odnose na posao, marketing i učenje. Međutim, kompanija je upozorila da korisničko iskustvo neće biti toliko personalizovano ako se ova veza prekine.

Takođe postoje i druge promene koje se uvode u doživljaj pristupa podacima. Novi API-ji se nude korisnicima i njihovim ovlašćenim aplikacijama trećih strana za kontinuirano preuzimanje ličnih LinkedIn podataka. Administratori LinkedIn stranica mogu koristiti slične funkcionalnosti da izvezu podatke svojih stranica, pod uslovom da su članovi dali pristanak za to. Na kraju, korisnici LinkedIn Marketing Solutions-a sada mogu sarađivati sa nezavisnim partnerima za proveru oglasa kako bi “verifikovali svoj inventar oglasa” putem ad verifikacionog API-ja.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
SBB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *