BIZIT plus

Microsoft: Nova Office 365 opcija štiti od “Reply-All mejl nezgoda”

Microsoft je Office 365 korisnike obradovao novom opcijom, a u pitanju je dodatak koji ih štiti od takozvanih „reply all mejl oluja“ koju zovu i „reply apokalipsom“.

PCPress.rs Image

Mehanizam kočnice

„Reply all apokalipsa“ znači iznenadan uspon “reply all” poruka u okviru određenih mejl listi, a obično se radi o kontroverznim sadržajima. Dovoljno je da samo jedan korisnik sa neke liste klikne na „reply all“, pa da nastane lančana reakcija. Takav mejl saobraćaj utiče na rad servera, pa može da ih onesposobi slično kao DoS napadi.

Kompanija Microsoft je i sama pretrpela dve „reply all oluje“, jednu u januaru 2019, i drugu u martu 2020. godine, a u incidentima je učestvovalo 52 hiljade zaposlenih, što je napravilo problem zbog kojeg je komunikacija bila prekinuta satima. Kompanija je još prošle godine najavila opciju za Office 365 koja bi trebalo da reši ovaj problem.

PCPress.rs Image

Nova opcija je pre nekoliko dana stigla do Office 365 korisnika širom sveta, a funkcioniše tako što blokira sve mejl komunikacije koje imaju više od pet hiljada učesnika, te generišu više od 10 reply all sekvenci u periodu od 60 minuta. Kada se opcija aktivira, Exchange Online blokira reply u okviru mejlova koji su deo problematične komunikacije, a blokada traje četiri sata, što omogućava da serveri ostanu funkcionalni za neophodnu komunikaciju.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje nove planove u vezi sa veštačkom inteligencijom 

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: