Microsoft nudi generativni program AI sertifikacije

Program uključuje besplatne kurseve sa LinkedIn-a.

PCPress.rs Image

Prvi profesionalni sertifikat o generativnoj veštačkoj inteligencij

Iako Big Tech još uvek (ponekad nespretno) otkriva etiku i implikacije generativne veštačke inteligencije, duh je izašao iz boce. Tehnologija se sve više integriše u radnu snagu. Iz te perspektive, Microsoft je najavio novi program za obuku radnika za AI.

Program će ponuditi besplatne kurseve preko LinkedIn-a, uključujući sertifikaciju. Pomalo je ironično jer je privlačnost generativne veštačke inteligencije to što je veoma jednostavna za upotrebu. AI automatizuje kreiranje sadržaja koristeći svakodnevni jezik. Kursevi bi mogli da pruže savete za sastavljanje najefikasnijih uputstava dok će početnicima biti prikazane osnove i pružena prilika da drže korak sa svetom koji se brzo menja.

Microsoft-ova inicijativa za veštine veštačke inteligencije, deo je kompanijskog programa Skills for Jobs. Program uključiće besplatne kurseve koje je kreirao LinkedIn, nudeći učenicima „prvi profesionalni sertifikat o generativnoj veštačkoj inteligenciji na tržištu online učenja“. Microsoft navodi da će kursevi pokrivati uvodne AI koncepte i „odgovorne AI okvire“, koji će se završiti sertifikacijom. Program se pokreće samo na engleskom. Međutim, kompanija navodi da će dodati španski, portugalski, francuski, nemački, pojednostavljeni kineski i japanski u narednim mesecima.

Pročitajte i:  Microsoft mora da prestane da prodaje sigurnost kao premijum ponudu 

Otvoreni program stipendija za veštačku inteligenciju

Osim toga, kompanija lansira alat za obuku trenera koji je namenjen edukatorima i zasebni kurs o veštačkoj inteligenciji namenjen učiteljima i drugim trenerima.

Microsoft je takođe najavio otvoreni program stipendija za veštačku inteligenciju sa ciljem da podstakne marginalizovane populacije. Generative AI Skills Grant Challenge predstavlja saradnju između, Microsoft-ovog AI For Good Lab-a i GitHub-a. Cilj programa je da „istraži, razvije i primeni kako neprofitna, socijalna preduzeća i istraživačke ili akademske institucije mogu da obuče i osnaže radnu snagu da koristi generativnu veštačku inteligenciju“.

Stipendisti će dobiti finansijsku podršku, mogućnost grupnog učenja, obuku i smernice za podatke i pristup Microsoft-ovim događajima i resursima za računarstvo u oblaku. Program za stipendije trenutno prima prijave i rok je do 15. avgusta. Ako želite da se prijavite to možete da uradite ovde.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,