ERP 2024

Microsoft odustaje od Windows 10 obaveštenja vezanih za Chrome i Firefox

Microsoft je nedavno započeo testiranje kojim je Windows 10 korisnicima ispisivao obaveštenje prilikom instalacije Chrome ili Firefox browsera, da odustanu od tog procesa i koriste Edge. Od ovakvog kontroverznog poteza ipak se odustalo nakon poslednje nadgradnje OS-a. Prema saznanjima Microsoft ga neće uvrstiti ni u sledeći Windows 10 October 2018 Update, mada može da se desi da ovakvi testovi budu nastavljeni u budućnosti.

PCPress.rs Image

Obaveštenje koje je „iskakalo“ tom prilikom pokušavalo je da uveri Windows 10 korisnike da je Microsoft Edge browser pravi izbor za njih i da odustanu od Chrome-a ili Firefox-a. Slično obaveštenje pojavljuje se i nakon pokušaja promene osnovnog browsera, a između ostalih stvari, Microsoft je pokušao da forsira i Windows 10 Mail korisnike da linkove u mail-ovima otvaraju u Egde-u. Ipak, nakon oštre reakcije korisnika na takve pokušaje, odustao je od njih.

Videćemo da li će zvanične institucije Evropske unije, koje su inače veoma ažurne po tom pitanju, utvrditi da li ovde radi o pokušaju zloupotrebe monopolskog položaja i da li će reagovati na njih.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,