Microsoft omogućio deinstaliranje Edge i Bing browsera na Windows 11

Da bi se uskladila sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), Microsoft je napravio nekoliko promena u operativnom sistemu (OS).

PCPress.rs Image

Microsoft takođe objavljuje ažuriranje za Widgets Board 

Promene omogućavaju korisnicima da biraju između pružalaca usluga i deinstaliraju većinu ugrađenih aplikacija. Promene uključuju mogućnost deinstalacije Microsoft Edge veb browsera, kao i uklanjanje Bing-a iz prozora Windows pretrage, izveštava Windows Central.

Ovo se pridružuje rastućem spisku ugrađenih aplikacija koje korisnici mogu ukloniti. Jedine preostale sistemske aplikacije su File Explorer i Phone Link, koje se ne mogu deinstalirati. Pored toga, Microsoft objavljuje ažuriranje za Widgets Board koje će korisnicima omogućiti onemogućavanje Microsoft News i Ads feed-a, dok se i dalje zadržavaju vidžeti za one koji žele da ih koriste.

Kompanija opisuje ove promene kao specifične za računare sa Windows 11 u EEP, tako da nije jasno da li će korisnici van ovog regiona moći da ih koriste, navodi se u izveštaju. Ove promene će biti dostupne u pregledu na Windows 11 putem Insider Beta Channel-a u narednim nedeljama, pre nego što postanu opšte dostupne početkom naredne godine.

Pročitajte i:  Olakšana popravka Microsoft Surface uređaja 

Microsoft tvrdi da će Windows 11 potpuno ispuniti uslove DMA do 6. marta 2024. godine. Mnoge od istih promena će do tada biti uvedene i u Windows 10. U međuvremenu, Microsoft je uveo novu funkciju teksta u govor sa mogućnostima vida, koja korisnicima omogućava kreiranje video zapisa govoračkog avatara pomoću unosa teksta i izgradnju interaktivnih botova u stvarnom vremenu obučenih korišćenjem ljudskih slika.

Izvor: Techlusive

Facebook komentari: