Microsoft OpenAI superkompjuter ima 285.000 CPU jezgara, 10.000 GPU-a

Prošle godine je Microsoft uložio milijardu dolara u Open AI, kompaniju čiji je suosnivač Elon Musk, a koja se fokusira na razvoj veštačke inteligencije prilagođene ljudima. Nedavno na Build 2020 developer konferenciji vidimo prve rezultate te investicije. Microsoft je saopštio da je razvio Azure-hosted superračunar izgrađen namenski za testiranje velikih modela veštačke inteligencije OpenAI-a.

PCPress.rs Image

285 hiljada CPU jezgara i 10 hiljada grafičkih čipova

Iako smo videli mnoge AI implementacije usredsređene na pojedinačne zadatke, poput prepoznavanja određenih objekata na slikama ili prevođenja jezika, novi talas istraživanja fokusiran je na masivne modele koji mogu da obavljaju više zadataka odjednom. Kako Microsoft primećuje, to može da uključuje moderiranje tokova igara ili potencijalno generisanje koda nakon istraživanja GitHub-a. Realno, ovi modeli velikih dimenzija mogu zaista učiniti AI mnogo korisnijim za potrošače i developere.

OpenAI superračunar pokreće 285.000 CPU jezgara i 10.000 GPU-a (koji su svi spajani brzim konekcijama od 400 gigabita u sekundi). Iako Microsoft nije otkrio nikakvu specifičnu specifikaciju što se tiče brzina, kompanija kaže da je ovo na listi TOP500 javno objavljenih super-računara. U ovom trenutku nije jasno kako će tačno OpenAI iskoristiti prednosti tako moćnog sistema. Međutim možemo očekivati barem da će rezultati biti zanimljivi.

Pročitajte i:  Microsoft objavio da je uspeo da napravi korisni kvantni računar

Turingov model

Možda će OpenAI preuzeti nešto od Microsoft-a i razviti nešto poput Turingovih modela za generisanje prirodnog jezika, AI implementaciju na višem nivou koja pokreće stvari poput generisanja titlova u realnom vremenu u Teams-u. Podržana je sa 17 milijardi parametara za razumevanje jezika – posebno impresivan broj kada su konkurentska rešenja ove godine skupila milijardu parametara. Microsoft je takođe najavio da radi na Turing-ovim modelima sa otvorenim kodom, tako da će developeri uskoro moći da ga koriste za potrebe sopstvene obrade jezika.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,

One thought on “Microsoft OpenAI superkompjuter ima 285.000 CPU jezgara, 10.000 GPU-a

  • 23. 05. 2020. at 10:13
    Permalink

    Da ga iskoriste mjesec dana BTC će devalvirati 90% 🙂

Comments are closed.