Microsoft pokušava da instalira Windows 11 na nepodržanim računarima

Microsoft već duže vreme pokušava da „istisne“ Windows 10 sa računara, kroz razne promocije, reklamiranje i ponude za upgrade, pa čak i kroz ublažavanje minimalnih hardverskih zahteva. Uostalom, prema podacima StatCounter-a, Windows 11 pokreće tek oko 18 procenata Windows zasnovanih računara, dok je Windows 10 daleko popularniji, sa 69 procenata. Na trećem mestu je Windows 7 sa 9.5 procenata, dok je upotreba Windows 8.x i Windows XP operativnih sistema na nivou statističke greške (skoro da ih niko ne koristi).

PCPress.rs Image

Međutim, izgleda da je kompanija preterala u naporima da promoviše Windows 11. Microsoft je priznao da je greškom ponudio Windows 11 update na računarima koji nemaju odgovarajući hardver za ovaj OS. Srećom, greška je brzo uočena i sada korisnici na svojim starim računarima više neće dobijati ponude za prelazak na Windows 11, ukoliko oni ne ispunjavaju sve zahteve za prelazak na novi OS.

Računari na kojima je ponuđen upgrade imali su instaliran Windows 10 22H2, 21H2 i 20H2, čak i kada nisu bili u skladu sa neophodnim hardverskim zahtevima za instalaciju Windows-a 11. Ukoliko bi korisnik pokrenuo proces instalacije Windows-a 11 na takvim računarima, on nije mogao da se završi. Microsoft je problem uočio pre nekoliko dana, i po hitnom postupku propust je ispravljen.

Pročitajte i:  Stižu reklame u start meniju na Windows 11 sistemu

Nije navedeno koliko procenata upgrade-a je završeno pre nego što bi korisnik otkrio da ga nije moguće završiti, ali svakako se gubilo neko vreme. Takođe, u saopštenju nije data ni informacija da li je tokom tog procesa bilo izmena u postojećem OS-u, odnosno da li je on i dalje bio operativan.

Izvor: TomsHardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,