TikTok pod istragom u Kanadi

Kanadski regulatori za zaštitu privatnosti pokrenuli su istragu o TikTok-u zbog prikupljanja podataka korisnika. Platforma za deljenje videa, u vlasništvu kineskog giganta ByteDance, našla se pod lupom zbog zabrinutosti da prenosi informacije Pekingu. Potez Kanade dolazi nakon što je zaposlenima Evropske komisije naređeno da uklone aplikaciju kako bi zaštitili instituciju.

TikTok pod istragom u Kanadi

Akcenat na zaštiti privatnosti dece na TikTok-u

Kanadska kancelarija komesara za privatnost saopštila je da je pokrenula istragu u TikTok-u zajedno sa pokrajinskim regulatorima privatnosti iz Kvebeka, Britanske Kolumbije i Alberte. Istraga je pokrenuta posle sada rešenih grupnih tužbi u SAD-u i Kanadi, kao i brojnih medijskih izveštaja u vezi sa prikupljanjem, upotrebom i otkrivanjem ličnih podataka TikTok-a. Cilj je da se utvrdi da li su prakse organizacije u skladu sa kanadskim zakonodavstvom o privatnosti.

Regulatori privatnosti rekli su da su mnogi korisnici TikTok-a mlađi i da je veća važnost zaštite privatnosti dece. Oni će ispitati da li kompanija ispunjava svoje obaveze transparentnosti. Portparol TikTok-a rekao je da je istraga prilika da se pojasni o tome kako kompanija štiti privatnost Kanađana. Kanada se pridružuje vladama iz celog sveta koje izazivaju zabrinutost zbog TikTok-a, zbog straha da bi Kina mogla da koristi aplikaciju za prikupljanje podataka korisnika ili unapređenje svojih interesa.

Pročitajte i:  YouTube Shorts dodaje remiksovanje muzičkih spotova

Prošlog meseca, holandska vlada je navodno savetovala javne zvaničnike da se klone aplikacije. Zabrana je već uvedena u SAD-u za zaposlene u saveznoj vladi. Britanski premijer Rishi Sunak opire se pozivima da se vladinim zvaničnicima zabrani korišćenje TikTok-a zbog obnovljene zabrinutosti nekih konzervativnih poslanika. TikTok je u prošlosti rekao da Peking ne može pristupiti podacima o njegovoj usluzi.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: